Montana lesz az első amerikai állam, amely betiltja a TikTokot

fiatal nő telefon ideges mérges
Vágólapra másolva!
Greg Gianforte, Montana kormányzója szerdán aláírta a kínai tulajdonú TikTok működését Montana államban megtiltó törvényt, hogy megvédje a lakosokat az állítólagos kínai hírszerzéstől, így ez az első amerikai állam, amely betiltja a népszerű rövid videós alkalmazást.
Vágólapra másolva!

A Reuters szerint Montana törvénytelenné teszi a Google és az Apple alkalmazásboltjai számára a TikTok kínálatát az államban, de nem szab ki büntetést az alkalmazást használó magánszemélyekre.

A tilalom 2024. január 1-jén lép életbe, és szinte biztos, hogy számos jogi kihívásot fog eredményezni.

A ByteDance kínai technológiai vállalat tulajdonában lévő TikTok nem válaszolt a Reuters azon kérdésére, hogy tervez-e jogi lépéseket a szabályozás miatt.

Korábban a TikTok közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy az új törvény "sérti a montanaiak első alkotmánymódosításhoz fűződő jogait azzal, hogy jogellenesen betiltja a TikTokot", és közölték, hogy

Az alkalmazás rendkívül népszerűvé vált a tizenévesek körében. A Pew Research Center szerint

a 13 és 17 év közötti amerikai tizenévesek 67%-a használja a TikTokot, és az összes tinédzser 16%-a állítja, hogy szinte folyamatosan használja az alkalmazást. A TikTok azt nyilatkozta, hogy felhasználóinak "túlnyomó többsége" 18 év feletti.

Illusztráció. Forrás: Shutterstock

Márciusban egy kongresszusi bizottság kihallgatta a TikTok vezérigazgatóját, Shou Zi Chew-t arról, hogy a kínai kormány hozzáférhet-e a felhasználói adatokhoz, vagy befolyásolhatja-e, hogy az amerikaiak mit látnak az alkalmazáson.

A republikánus Gianforte azt mondta, hogy a törvényjavaslat előmozdítja "közös prioritásunkat, hogy megvédjük a montanaiakat a Kínai Kommunista Párt megfigyelésétől".

A TikTok többször is tagadta, hogy valaha is megosztott volna adatokat a kínai kormánnyal, és azt mondta, hogy a vállalat nem tenné meg, ha megkérnék rá.