Tudja-e, hogy nézhet ki egy zsugorított sír a neolitikumból?

Számos feltárás eredményét mutatják be a Viski Károly Múzeumban
Vágólapra másolva!
A Kalocsai Sárközben az elmúlt 25 évben végzett régészeti feltárásokról nyílik kiállítás a Viski Károly Múzeumban szeptember közepén, közölte az intézmény régész főmúzeológusa.
Vágólapra másolva!

A Kalocsai Sárköz egy jól körülhatárolható földrajzi kistáj az Alföldön, a Duna menti síkságon, nyugatról a Duna, keletről a Duna-Tisza közi hátság pereme szegélyezi. Északon a Szelidi-tó és az abból kiágazó rétek határolják el a Solti-síkságtól, míg délen a dunántúli dombok és a bácskai hát szűkületében áttörő Duna bal partjára települt Szeremle zárja le.

– mondta Szabóné Lantos Andrea főmuzeológus. – Ezt követően Gallina Zsolt régész 1996 és 2002 között a 196 sírgödörből álló teljes temetőt feltárta.

Kiemelte: ettől az időponttól kezdve jelentős mértékben gyarapodott a múzeum régészeti gyűjteménye.

Gyűjtőterületének mintegy kétharmadán megtörtént a szisztematikus régészeti terepbejárás, és ezzel több százra emelkedett a Kalocsai Sárközben a nyilvántartott régészeti lelőhelyek száma.

Számos feltárás eredményét mutatják be a Viski Károly Múzeumban Forrás: Viski Károly Múzeum

A Kincsek címmel szeptember 16-án nyíló tárlaton időrendben haladva mutatják be az elmúlt 25 év legfontosabb feltárásainak eredményeit köztük a Homokmégy-Székes, a hartai és a Kalocsa belvárosában történt ásatások, a Fajsz-Kovácshalom, a Dusnok-Halom, az Uszód-Szentgál, a dunapataji református templom, a Homokmégy-Sármégy, a Homokmégy-Máriaháza, illetve a Bátya-Orosz területen végzett régészeti kutatások eredményeit.

A főmúzeológus szerint ezeknek a feltárásoknak az a legnagyobb jelentősége, hogy jó részük nem beruházásokhoz kötődik, hanem kutatási program keretében végzett tervásatás volt.

A tárlaton látható lesz egyebek mellett a neolitikumból egy zsugorított sír, a rézkorból a Dusnok-Halom területéről előkerült aranykorongok, a bronzkor idejéből edények, a bátyai bronzkori temetőből bronz lemezöv, a honfoglalás korából hartai hajfonatkorongok, míg a középkor idejéből a templomásatások leletei közül gyűrűk, övek és textilmaradványok mellett viseleti tárgyak.

(MTI)