Egészen felháborító, amit a norvég neonáci tömeggyilkos követel

Breivik, tárgyalás, beperli
Anders Behring Breivik (R) is seen next to attorney Marte Lindholm during the first day of his trial over his prison conditions, on January 8, 2024 in Tyristrand near Oslo, Norway. Breivik, who killed 77 people in a bombing and shooting rampage in 2011 and who has been held apart from other inmates for 12 years, has sued the state for a second time arguing that his isolation is a violation of the European Convention on Human Rights. (Photo by Cornelius Poppe / NTB / AFP) / Norway OUT
Vágólapra másolva!
A szélsőjobboldali tömeggyilkos Anders Breivik, aki 2011-ben 77 embert ölt meg, és ezzel a békeidők legsúlyosabb támadását követte el Norvégiában, pert indított a norvég állam ellen, hogy kiharcolja magánzárkás büntetésének enyhítését. Szerinte ugyanis, most szörnyű állapotok között tartják fogva.
Vágólapra másolva!

Oslótól 70 kilométerre északnyugatra, egy szigorúan őrzött börtön tornatermébe szervezett tárgyaláson jelent meg hétfőn a norvég neonáci tömeggyilkos. Fekete öltönyt, fehér inget és barna nyakkendőt viselt. A 44 éves férfi a tárgyaláson nem szólalt meg, az ügyvédje, Oeystein Storrvik fejtette ki jogi érvelését arról, hogy ügyfele fogva tartásának körülményei sértik emberi jogait. Mint hangsúlyozta, Breivik 12 éve él magánzárkában, elszigetelve, és más rabokkal nem érintkezhet.

Korábbi beadványaiban az ügyvéd közölte, hogy az elszigeteltség miatt Breiviknek öngyilkos gondolatai támadtak, és rászokott a Prozac antidepresszánsra.

A fogva tartásának körülményei miatt a norvég államot perelő Breivik beadványában azt is kérte a bíróságtól, hogy oldják fel levelezési tilalmát. Az NTB norvég hírügynökség decemberben készült képei alapján Breivik a Ringerike börtön egy külön erre a célra fenntartott részlegében él.

Edzőterem, konyha, tévészoba és fürdőszoba is rendelkezésére áll. Háziállatként három hullámos papagájt tarthat, amelyek szabadon röpködnek a zárkájában.

Breivik a tárgyaláson Forrás: AFP/Cornelius Poppe / NTB/Cornelius Poppe

Az igazságügyi minisztérium jogászai szerint Breivik az általa jelentett biztonsági fenyegetés miatt továbbra sem engedhető a többi elítélt közelébe. Azonban azt tagadják, hogy a férfi teljesen el lett volna szigetelve, mivel az őrökkel, a pappal, az egészségügyi személyzettel és egy külső önkéntessel is kapcsolatban állt, valamint kéthetente egy órára két másik rabbal is találkozhat.

- hangsúlyozták a jogászok.

Breivik a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb, 21 éves börtönbüntetését tölti, amelyet mindaddig meg lehet hosszabbítani, amíg veszélyt jelent a társadalomra.

Felháborító, amit a norvég tömeggyilkos követel Forrás: AFP/Cornelius Poppe / NTB/Cornelius Poppe

Breivik 2011. július 22-én 69 embert gyilkolt meg Utoya szigetén a baloldali Munkáspárt ifjúsági táborában - többségükben fiatalokat. Ezen felül Oslo kormányzati negyedében kocsiba rejtett pokolgéppel ölt meg további nyolc embert.

Az ítéletben legkevesebb tízéves határidőt szabtak meg, amikor kérelmezheti feltételes szabadlábra helyezését.

Ezt meg is tette azon a tárgyaláson, amelyet januárban tartottak biztonsági okokból a dél-norvégiai Skien börtönében, ahol a büntetését tölti, a férfi fehér felsőbbrendűségi nézeteket adott elő és náci karlendítést mutatott, de azt állította, hogy lemondott az erőszakról.

Bár a kérelme az első perctől fogva kudarcra volt ítélve, Breivik megpróbálta az eljárást ideológiája terjesztésére felhasználni, kihasználva a közfigyelmet és a média érdeklődését.

A bíróság úgy döntött, hogy börtönben kell maradnia, mert még mindig potenciális fenyegetést jelent.

Korábban egy tárgyaláson mutatott be náci karlendítést Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A tömeggyilkos korábban az embertelen körülményei miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. Kérelmét azonban a bíróság elutasította, mivel szerintük a norvég tömeggyilkost jobb körülmények között őrzik, mint más rabokat. Cellájában saját futópad van, valamint használhat számítógépes játékokat és magazinokat is olvashat.