Oroszország elfoglalt Harkovban egy települést, mindeközben Zaporizzsját és Herszont is támadja

Események

Horizontal conflict Ukrajna
Egy ukrán katona által üzemeltetett francia gyártmányú VAB páncélozott szállítójármű a Donyeck régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 698. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
05:11
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:20
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. január 21-én az ukrán-magyar határszakaszon 3842 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5168 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 46 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:28
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkíj: Az agresszor veszíti a legtöbbet

Oroszország elszámoltatásáról beszélt éjszakai videójában az ukrán elnök, aki szerint emberek ezrei mai is élhetnének, ha Moszkva nem indított volna támadást Ukrajna ellen.

"Oroszországnak örökké éreznie kell és emlékeznie kell arra, hogy az agresszor veszít a legtöbbet az agressziótól. Hálás vagyok mindenkinek, aki minden – katonai, szankciós, jogi és politikai – eszközzel közelebb hozza Oroszország elszámoltathatóságát" - mondta Volodimir Zelenszkij.

06:19
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

27-re nőtt az áldozatok száma

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy piacot ért támadás az orosz kézen lévő Donyeck városában vasárnap. Az első hírek 23 halottról és 20 sebesültről szóltak. A térség orosz vezetőjének legutóbbi tájékoztatása szerint 27-re nőtt az áldozatok száma. Denisz Pusilin nem tartja kizártnak, hogy még több halott lehet.

A térségben lévő ukrán hadseregcsoport tagadja, hogy ők hajtották végre a támadást. Független forrás nem tudta ellenőrizni a támadás körülményeit.

07:15
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

95 csapás érte a Zaporizzsja régiót

Az orosz erők az elmúlt napban 95-ször csaptak le Zaporizzsja régióra 16 településen – jelentette a Kyiv Independent Jurij Malasko regionális kormányzóra hivatkozva. Elmondta, hogy egy 71 éves férfi megsérült Huliaipole-ban tüzérségi lövöldözés miatt, ahonnét két bejelentés is érkezett megsemmisült lakóépületekről.

07:53
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

Evakuáltak több grúz bevásárlóközpontot

Az Interpress News szerint január 21-én evakuálták a Grúzia második legnagyobb városa, a Fewkete-tenger partján lévő Batumi négy nagyobb bevásárlóközpontját. A kiürítés hivatalos okát nem hozták nyilvánosságra, de az egyik pláza alkalmazottja arról beszélt, hogy bombafenyegetés lehet a háttérben.

Egy nappal korábban a batumi repülőtér volt kénytelen felfüggeszteni a működését bombafenyegetés miatt.

Az orosz csapatok jelenleg két területet foglalnak el Grúzián belül, Abháziát és Dél-Oszétiát. Moszkva 2008-ban szerezte meg a régiók teljes irányítását, amikor megszállta Grúziát.

09:06
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint átmeneti az orosz siker

Az ukrán szárazföldi erők parancsnokságának szóvivője, Volodimir Fityo szerint az, hogy Oroszország elfoglalta a Harkov régióban található Krokhmalne falut, „átmeneti jelenség". Az orosz védelmi minisztérium vasárnap reggeli összefoglalójában közölte, hogy az orosz erők átvették az irányítást a falu felett.

09:52
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

Kibertámadás ért egy ukrán nagybankot

A hétvégén túlterheléses hackertámadás érte a Monobankot, Ukrajna legnagyobb, csak mobileszközöket használó bankját – jelentette a társaság társalapítója és vezérigazgatója, Oleg Gorokhovszkij. A 7 millió ügyfelet kiszolgáló bankot szombaton 50, míg vasárnap 580 millió szolgáltatáskéréssel vették célba a támadás során.
A vezető szerint a helyzet ellenőrzés alatt áll, de újabb támadási hullám kezdődött a bejelentésének írásakor.
Azt nem árulta el, hogy szerinte ki áll a támadások mögött, bár a korábbi fenyegetéseket orosz hackerekkel hozták összefüggésbe.
A Monobankot december 12-én törték fel, ugyanazon a napon, amikor egy hatalmas kibertámadás érte a Kyivstar ukrán telefonszolgáltatót. A Solncsepek orosz hackercsoport a Kyivstar elleni támadásokért vállalta a felelősséget.

10:56
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

Még mindig működhet a Wagner-csoport

Kirillo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke interjút adott a Financial Timesnak. Eben egyebek mellett azt mondta, hogy a Wagner-csoport továbbra is létezik, annak ellenére, hogy a jelentések szerint feloszlatták. A zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin halálával kapcsolatban Budanov így nyilatkozott: "Nem azt mondom, hogy él vagy hogy meghalt. Azt mondom, hogy egyetlen bizonyíték sincs arra, hogy halott".

11:51
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

Az amerikai támogatás elengedhetetlen Ukrajnának

Az Egyesült Államok gazdasági fellendüléséért felelős ukrajnai különleges képviselője, Penny Pritzker a The Hill január 21-én megjelent vezércikkében azt mondta, hogy Kijevnek gazdasági támogatást nyújtani az oroszországi háború közepette ugyanolyan létfontosságú, mint a biztonsági segítségnyújtás .
Pritzker erőteljes befektetést szorgalmazott Ukrajnában, mivel az amerikai törvényhozók továbbra sem értenek egyet a 61 milliárd dolláros katonai és humanitárius segélyre vonatkozó kiegészítő finanszírozási törvényről.
Pritzker szerint Ukrajna támogatásának "globális tétje" van, és a katonai segítség melletti érv "nem is lehetne erősebb".

12:13
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

Egerek és patkányok lepték el a lövészárkokat

Hányással és szemvérzéssel járó fertőzés jelent meg a katonák között a statikussá váló front lövészárkaiban. Az egyerek és patkányok által terjesztett betegségek egyaránt érintik az ukrán és az orosz fegyvereseket. Az élelmet és meleget kereső rágcsálók a közel 1000 kilométeres frontvonalon valósággal ellepték a lövészárkokat. Több katona is arról panaszkodott, hogy amint elalszanak, az állatok szinte azonnal rágni kezdik a végtagjaikat.

12:57
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna megsemmisített nyolc Shahed drónt

Ukrajna az éjszaka folyamán lelőtt nyolc orosz Shahed típusú támadó drónt - jelentette a légierő január 22-én.

13:31
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

Tűz Dnyipropetrovszkban

Tűz ütött ki egy gyár területén Dnyipropetrovszk régiójában – számolt be a regionális katonai közigazgatás (OBA) vezetője, Szerhij Liszak a Telegram-csatornáján.

Liszak elmondása szerint éjszaka az ukrán hadsereg három drónt lőtt le, amelyek roncsai a gyár területére estek és az épület megrongálódott. 

14:18
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Herszonban

Robbanások történtek Herszonban – számolt be a 24 csatorna a Telegram-csatornáján.

15:00
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 2 ezer gyereket evakuáltak Belgorodból

Az orosz belügyminisztérium munkatársai több mint 2,8 ezer gyermeket evakuáltak Belgorodból az ukrán ágyúzások miatt – számolt be Sztanyiszlav Kolesnyik, az orosz belügyminisztérium közrendvédelmi főigazgatóságának helyettes vezetője.

Az ukrán fegyveres erők december 30-án Belgorod központját lőtték, rakétákkal, kazettás bombákkal és MLRS lövedékekkel. A legfrissebb adatok szerint 25 ember halt meg, köztük öt gyermek, és több mint 100-an megsebesültek. Több tucat lakóház és polgári objektum rongálódott meg.

15:49
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás érte Szmolenszk régióját

Három ukrán drónt lőttek le Szmolenszk területén. A drónok közül az egyik egy repülőteret próbált megtámadni – mondta el a helyi katasztrófavédelem egyik képviselője a Ria Novosztyinak.

16:29
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz támadások Kramatorszkban

Az orosz erők támadták Kramatorszk városát január 22-én reggel. A támadásban egy 49 éves férfi meghalt, egy 31 éves lány pedig megsebesült – közölte Vadim Filaskin, Donyeck régió kormányzója.

17:29
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

Megadná az ukrán állampolgárságot a külföldi harcosoknak és az ukrán gyökerű külföldieknek az ukrán elnök

Megadná az ukrán állampolgárságot a külföldi harcosoknak és az ukrán gyökerű külföldieknek az ukrán elnök egy, a kettős állampolgárság előtt utat nyitó törvénymódosítással.

A reform azoknak a harcosoknak segítene, akik Ukrajna védelmére érkeztek, s úgy küzdenek Ukrajna szabadságáért, mintha a saját hazájuk volna - szögezte le Volodimir Zelenszkij az Egység napja nevű állami ünnep alkalmából a közösségi médiában közzétett üzenetében.

A törvénymódosítás révén emellett világszerte minden, ukrán etnikumú ember és leszármazottai kérelmezhetnék az ukrán állampolgárságot, "az agresszor állam polgárai kivételével" - tette hozzá.

17:58
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

Új támogatási tervet készít az EU Ukrajna számára

Az EU új tervet készít, amely 22 milliárd dolláros katonai támogatást biztosítana Ukrajnának - jelentette a Wall Street Journal január 21-én belső uniós dokumentumokra hivatkozva.

18:43
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

Tovább csökkent az Ukrajna felfegyverzését támogató olaszok aránya

Az olaszok 42 százaléka támogatja Ukrajna fegyverekkel való segítését egy hétfőn közölt felmérés szerint, ez a háború 2022 februárjában történt kitörése óta a legalacsonyabb adatnak számít.

2022 októberében az olaszok 51 százaléka, a tavaly októberben végzett mérés szerint 47 százalék helyeselte Kijev felfegyverzését.

A számok azt mutatják, hogy a pacifista tüntetéseken résztvevő baloldali Demokrata Párt (PD) választóinak 56 százaléka gondolja úgy, hogy Kijevet továbbra is fegyverekkel kell segíteni.

A jobboldali kormánypártok, vagyis az Olasz Testvérek (FdI), a Liga és a Hajrá Olaszország (FI) választónak kevesebb mint ötven százaléka támogatja további fegyverszállítmányok küldését, a háborút kezdettől fogva ellenző Öt Csillag Mozgalom (M5S) választóinak valamivel több mint egyharmada.

19:32
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

Kreml: szörnyűséges terrorcselekmény volt a Donyeckre mért ukrán csapás

Szörnyűséges terrorcselekmény volt az ukrán tüzérségnek a donyecki piacra mért csapása, amely 27 ember halálát okozta - jelentette ki hétfőn Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

"A kijevi rezsim ismét megmutatta bestiális arcát azzal, hogy civil infrastruktúrára mért csapást. Emberekre, civilekre mérnek csapást. A csapás, amelyet tegnap donyecki árussorokra mértek, szörnyűséges terrorcselekmény, mert olyan fegyvert használtak, amely válogatás nélkül öl, és amely ennyi ember halálát okozta" - mondta a Kreml szóvivője.

Közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnöknek beszámoltak az incidensről, aki kiadta a szükséges utasításokat. Mint mondta, a védelmi minisztérium és más szervek megteszik a szükséges intézkedéseket a hasonló terrortámadások elleni védelem érdekében. Elmondta, hogy Putyin az ügyben nem kíván külön nyilatkozatot tenni.

"Természetesen folytatódik a különleges hadművelet, hogy megvédjük népünket ettől a veszélytől" - hangsúlyozta az elnöki szóvivő.

20:42
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

Tizennyolc roham visszaveréséről számolt be az orosz védelmi tárca

Három frontszakaszon 18 ukrán rohamot vert vissza az elmúlt nap folyamán az orosz haderő, közülük kilencet Kupjanszk, hatot pedig Donyeck térségében - közölte hétfői hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az ukrán fél vesztesége a frontszakaszok mentén több mint ezer katona volt, akik közül a legtöbben, mintegy 320-an Donyeck körzetében estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett két tábori lőszerraktárt, egy Sztrela-10-es légvédelmi rendszer harci gépét, egy Szu-25-ös repülőgépet, 18 harckocsit - közülük tízet, beleértve egy Leopard 2A5-öst, Donyeck térségében -, nyolc páncélozott harcjárművet, négy gyalogsági harcjárművet, egy francia CAESAR, egy lengyel Krab és egy szlovák Zuzana-2-es önjáró és hat M777-es vontatott tarackot, hat Storm Shadow manőverező repülőgépet, öt HIMARS-rakétát, továbbá 76 drónt.

21:26
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

Lavrov: A Nyugat akadályozza az ukrajnai rendezést, miközben a kijevi vezetés haláltusáját vívja

A szakértők többsége felfogja, hogy a Nyugat akadályozza az ukrajnai rendezést azáltal, hogy támogatja a kijevi vezetést, utóbbi pedig közben a haláltusáját vívja - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsában az ukrajnai helyzet megvitatásának szentelt hétfői ülésen.

"Mára a független szakértők túlnyomó többsége számára teljesen világos, hogy az ukrajnai válság békés rendezésének útját álló kulcsfontosságú tényező a kijevi rezsim folytatólagos támogatása a Nyugat által, dacára annak, hogy az előbbi nyilvánvalóan a haláltusáját vívja, és alkalmatlan arra, hogy teljesítse a neki diktált feladatot Oroszország stratégiai legyőzésére, vagy ahogy az utóbbi időben elkezdték mondogatni, legalább hazám meggyengítésére" - hangsúlyozta Lavrov.

22:22
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna elfogad nem tesztelt katonai felszereléseket is

Litvánia gazdasági és innovációs minisztere, Aushrine Armonaite elmondta, hogy Kijev arra kéri Vilniust, hogy mindent szállítson le számára, amit csak tud, beleértve a nem tesztelt felszereléseket is – írja a TASZSZ.