Üres taxisdrosztokkal van tele Budapest

Vágólapra másolva!
Budapest jelenlegi taxiállomás-hálózatát a kilencvenes években jelölték ki, ám az utazóközönség igényei azóta jelentősen megváltoztak. Ezt a hálózat nem követte, a tervezés alatt álló ötszáz új férőhelyről már közösen egyeztetnek a taxivállalatok és a főváros. Így van remény arra, hogy az üresen álló, parkolóhelyeket foglaló állomások helyett olyan helyeken létesülnek férőhelyek, ahol igény is van rájuk.
Vágólapra másolva!

Budapesten jelenleg 325 taxiállomás működik 1444 férőhellyel, ám ezek többségén gyakran egyetlen taxi sem várakozik. Az [origo] szerkesztőségéhez közel, a Bartók Béla út és a Ménesi út sarkán lévő droszt például az esetek többségében teljesen kihasználatlan, de többtucatnyi ilyen állomást lehet találni a városban.

A főváros szerint a kihasználatlanság oka, hogy a nyári szabadságolások miatt eleve kevesebb taxis dolgozik az utakon, Dudás Zoltán, a Főtaxi Zrt. taxiüzletág-igazgatója viszont úgy látja, hogy a hálózat elavultsága felelős a kihasználatlanságért. "A jelenlegi taxiállomás-hálózat kijelölésénél, amely a kilencvenes években történt, a Főtaxi korábbi hálózatát vették alapul" - nyilatkozta Dudás az [origo]-nak. "Az utazóközönség szokásai azóta jelentősen megváltoztak, csakhogy a hálózat nem követte ezeket."

"A Bartók Béla és Lágymányosi út sarkán lévő állomással is ez a probléma, de a környékről jó példa a Feneketlen-tó melletti droszt is. Ez egy elhibázott döntés következménye: ez az állomás korábban a Kosztolányi Dezső téren volt, a buszpályaudvar közelében, azonban különböző lakossági és kerületi érdekek miatt került végül a gyalogosforgalomtól távol eső helyre."

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Egész évben üresen áll a Bartók-Lágymányosi sarkon lévő droszt, szabad parkolóhelyet viszont szinte lehetetlen találni a környéken

"Hogy a taxitársaságok adott pillanatban jónak tartják-e a drosztokkal kapcsolatos jelenlegi gyakorlatot, az kizárólag saját üzleti érdekeiktől függ" - áll a Főpolgármesteri Hivatal [origo]-nak küldött állásfoglalásában. "A drosztok abból a célból létesültek a főváros területén, hogy az utasra várakozó taxik ne közparkokban, gyalogátkelő-helyeken, megállni tilos tábláknál, mozgássérült-helyeken és rakodási területeken, hanem rendezetten várakozzanak. A főváros egyértelműen jónak tartja a jelenlegi gyakorlatot: Budapest a fővárosi lakosokat képviseli, így annak a szándékának tesz eleget, hogy ezen szolgáltatói tevékenység rendezett keretek között kerüljön lebonyolításra. A Budapesten található taxiállomások a nyári időszakban ugyanúgy, mint a legtöbb intézményrendszer, kevésbé kihasználtak a gépkocsivezetők és vállalkozások nyári szabadságolásai, illetve a kedvező időjárási körülmények között gyalogosan is megvalósítható turisztikai célok miatt. Az, hogy sok droszton nem áll taxi, annak a szerencsés helyzetnek az eredménye, hogy a taxisok nem állnak és várnak, hanem tevékenységet végeznek, személyt szállítanak."

A Főpolgármesteri Hivatal állásfoglalásának némileg ellentmond, hogy a korábbi példaként is felhozott két Bartók Béla úti droszton szinte egész évben egy taxit sem látni, addig a kettő között elhelyezkedő Móricz Zsigmond körtéri állomáson egész nap sorakoznak a taxik, évszakoktól és nyári szabadságolásoktól függetlenül. Ezt felvetettük a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztályának, de többszöri megkeresésünkre sem kaptunk választ arra, hogy a főváros mivel magyarázza egyes állomások állandó kihasználatlanságát.

A drosztokon alig lehet utast fogni havi 25 ezerért

A taxiállomások létesítéséről, használatának és üzemeltetésének rendjéről 1999-ben döntött a Fővárosi Közgyűlés, és megalkotta az 59/1999 (XI. 18.) számú rendeletét. A főváros által létrehozott Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Szolgáltató Kht. (ma Kft.) feladata lett a közgyűlési rendelet végrehajtása. 2012. január 1-jétől a feladatot és minden egyéb, a taxiközlekedés felügyeletével kapcsolatos dolgot a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) látja majd el.

A taxisoknak fizetniük kell a drosztok használatáért, jelenleg 20 ezer forint + áfa az éves díj. Ez 2007 óta változatlan, viszont a drosztokon alig lehet utast fogni. "Ma a taxis fuvarok kilencven százalékát a telefonos elő- és azonnali rendelések teszik ki. A taxiállomás-hálózaton, a belvárost kivéve, viszonylag kevés a beülős utas" - ismerik el a Főpolgármesteri Hivatalnál. Bonyolítja a helyzetet, hogy a drosztokat nem olyan helyeken alakították ki, ahol jó a CB-vételi lehetőség, ami még a gyorskezű taxisoknak is elengedhetetlen egy-egy fuvar elcsípéséhez.


"A fuvarszervező irodához tartozó taxisok többsége jelenleg a jó térerővel bíró helyeket részesíti előnyben a taxiállomásokkal szemben" - állítja Dudás. "A frekventált helyen lévő, jól pörgő drosztokért egyébként is közelharcot kell vívni, ilyen helyek például a Keleti, Déli és Nyugati pályaudvarnál lévő állomások. A fuvarszervezők jellemzően figyelembe veszik a hozzájuk fuvarszervezési díjat fizető taxisok igényeit, és a címeket megosztva, drosztról és 'feldobással' is osztják."

Budapesten előkészületben van ötszáz új taxisférőhely kialakítása, a drosztok elhelyezéséről tárgyalások folynak a főváros és a taxivállalatok között. "Az állomások jelenlegi számát mind a főváros, mind a taxistársadalom kevésnek tartja, ezért ötszáz új férőhely kialakítását tervezzük" - írja a Főpolgármesteri Hivatal. "Budapest terveiben szerepel a helymeghatározáson alapuló címkiadó rendszer bevezetése is a fuvarszervezőknél, így a taxiállomások szerepe a közeljövőben várhatóan jelentősen felértékelődik."

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
A Feneketlen-tó melletti droszt is csak értékes parkolóhelyeket foglal, taxi itt sem szokott utasra várni

"A jelenleg folyó egyeztetések során a főváros képviselőivel közösen igyekszünk olyan taxiállomás-hálózatot kialakítani, amely a mai megrendelői szokásokat figyelembe veszi" - erősíti meg Dudás, hogy a háttérben folyamatosan zajlanak az egyeztetések. A taxiállomások kihasználtságát a Taxiállomás Kft. folyamatosan ellenőrzi, a taxisok által hanyagolt állomásokat általában nem megszünteti, hanem egy forgalmasabb helyre helyezi át.

Megkérdeztük a Főpolgármesteri Hivatalt arról is, hogy miért nem lehetséges a kihasználatlan állomásokat parkolóhellyé alakítani, enyhítve például a Feneketlen-tó körüli zsúfoltságot, de a sajtóosztály csupán kitérő választ adott. Ezek szerint a Taxiállomás Kft. kötelezettsége csupán az eredeti állapot visszaállítása egy állomás esetleges áthelyezése során, így arról, hogy a felszámolt állomás helyén lehet-e újabb parkolóhelyeket létesíteni, a közút kezelője dönt. A kihasználatlan XI. kerületi állomáshoz állítólag ragaszkodnak a taxisok - és a Taxiállomás Kft. sem tervezi megszüntetését.

"A Taxiállomás Kft. 2010 végén kezdeményezte a XI. kerületi önkormányzatnál a közterület-használati engedélyek meghosszabbítását" - tudtuk meg. "A kerületi önkormányzat gazdasági bizottsága egyeztető tárgyalás megtartása után tett javaslatot az engedélyek meghosszabbítására. Az egyeztető tárgyaláson több taxiállomás áthelyezéséről született megállapodás, ám a Feneketlen-tó melletti droszt nem tartozott ezek közé. A Taxiállomás Kft. nem szándékozik sem megszüntetni, sem áthelyezni a drosztot, még ideiglenesen sem. A taxisvállalkozások is ragaszkodnak ahhoz, hogy ezen a helyen legyen taxiállomás."