Válságban az öreg rom is menő - Tuning Show 2012-tudósítás

Vágólapra másolva!
Az egyedi autók és motorok világát is elérte a válság, azonban ebben a szubkultúrában ez nem feltétlenül jelent rosszat. A standokon átvették az uralmat a veterán vasak, ráadásul nem valami fényes állapotban, ami a hot rod korszak reneszánszaként is értelmezhető. A hetedik alkalommal megrendezett fesztiválon mégis mindenkinek jut látnivaló, a vadonatúj izomautóktól az épített motorokon át a miniruhás csinilányokig.
Vágólapra másolva!

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Ha valahonnan, akkor innen nem hiányozhattak a csinos lányok
(Nézze meg a nekik szentelt képgalériát!)

Gonosz dolog a divat. Ami egyik nap még menő, másnapra ultracikivé válik, és amit sokáig lenéztünk, egyszer csak menőbb lesz, mint bármi más. Az öregautósokat sokan megmosolyogják. Patinás, öreg gépeinket legszívesebben az ócskavastelepen látnák, de fordulni látszik a kocka, mert ma a veterán kocsi vagányabb dolog, mint valaha. Ahogy az utcát, úgy a tuning színes világát is újra meghódították ezek a kedves tárgyak.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Rat, vagyis patkány stílusban van megépítve ez a Porsche
(Nézze meg a tuningolt autókról készült képeinket!)

Bár magam hithű eredetiségpárti vagyok, tudom, hogy nem lehet minden egyes példányt megmenteni az utókornak, és az ócskavas telepről halászott gépek is megérdemelnek egy kis csillogást. Vagy éppen egy kopottas dukkót sok rozsdával. Mert a veteránokat lehetetlen úgy tuningolni, mint a gömbölyded bunkereket a kilencvenes évektől felfelé. Még jó, hogy ilyesmivel kevesen próbálkoznak.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
A veteránozás és a tuningolás metszetében ez a gyönyörű Trabant kombi áll

Szerencsére sikerült megtalálni a nekik való irányzatot, a rat, vagyis patkány stílust, ami azt az örömittas pillanatot próbálja meg kőbe vésni, amikor a néhány hete jogsiról még csak álmodozó srác (vagy lány) megvette élete első romhalmazát a zsebpénzéből. Egy kicsit kopott, egy kicsit rozsdás, a krómok nem csillognak olyan szépen, a kárpitokban is több a cigi füst, mint az újautó illat, mégis az övék, a saját kocsijuk.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Egy ilyen Skodáért régen ölték volna egymást a Merkur-telepen

A kiállított verdák nagy része persze direkt ilyennek van megépítve, tehát szándékosan olyan lepukkant, amilyen. A koptatott farmer autós megfelelője ennek ellenére csodás lehetőség azoknak, akiknek nagyobb a lelkesedésük, mint az anyagi hátterük, hiszen egy kis plusz odafigyeléssel nekik is lehet menő gépük. De a veteránok nem csak ebben a műfajban hódítanak, láttunk gyönyörűen megépített kombi Trabantot Union 76 színekben és 100-as Skodát is szörfdeszkával a tetején.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Majdnem kiesik az üveg, akkorát szól ez a hangrendszer

A márkák népszerűségi versenyét továbbra is vezető Volkswagen klasszikusaiból is egyel többfélét állítottak, ki, mint amit lehetséges elképzelni. Még egy Typ 181-est is sikerült keríteni az eBay-ről, de akár GTI fesztiválnak is át lehetett volna keresztelni az idei showt, ami önmagában is dicséretes. Amiért viszont nagy virtuális pacsit szavazok meg a tuningos közösségnek azok az óriási lépések, melyeket az igényesség felé tettek.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Nézni jó, használni rossz a divatos öngyilkos ajtókat

A jóízlés határát durván megsértő kocsi már csak elvétve - egy letűnő kor emlékeként - volt kint. Ma már az átalakítások többségén látható a koncepció és az ötlet, az ember pedig szinte a pénztárcáján érzi, mennyi időt fordítottak a tulajdonosok arra, hogy mindezt megvalósítsák. Pedig a válság és az a fránya pénzhiány meglátszik a kiállított autók típusán és átlagéletkorán is.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Ez a kocsi valamikor egy Bogár volt, reneszánszát éli a hot rod mánia

Akárcsak az utcán, itt is dominálnak a tömegautók és az olcsón megvehető, huszonéves gépek. Újakból pedig csak kevés van, leginkább olyan különlegességek láthatók, mint az amerikai nagyvasak ma kapható reprodukciói, az új Mustang, Challenger és Camaro. Ezek a hétköznapi kocsik viszont nem hétköznapi törődést kaptak a gazdijaiktól, legyen az bebőrözött utastér vagy olyan fényes lakk, amilyet profi felszerelés ide-vagy oda, még a gyár sem állít elő.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Idén a Motorfesztivál is csatlakozott, tuningolt és épített motorokat is lehet nézegetni

Őrült ötletekből sincs hiány: még mindig hódít az LSD, vagyis a Lambo Style Door, de hamarosan lenyomja az új dili, az öngyilkos ajtó. Nem ment ki a divatból a rendőrhergelő neon vagy a japánok számára már sértő, Richter-skálán is mérhető erejű mélynyomó-gyűjtemény a csomagtartó és a hátsó ülés helyén. A magát nyilvánosan is megmutató közösség tagjai azonban talán már beleöregedtek abba a korba, amikor a puszta feltűnésnél többet ér a nívós kivitelezés.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Gymkhana bemutató látható az A pavilon előtt

Sokszor a többszörösét költik egy autóra a beszerzési árnál, az idén felbukkanó hot rodok és épített motorok pedig a megszállottságnak olyan dimenzióit tárják elénk, amely igazán irigylésre méltó. Mert jogos a kérdés, hogy megéri-e ennyi pénzt elszórni, hogy legyen egy gyakorlatilag eladhatatlan kocsink, ami már csak dísztárgyként tud érvényesülni? A válasz egy jó nagy igen, mert ezek az őrültek alighanem egytől-egyig boldog emberek.

Cikkajánló

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Forrás: [origo]

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Tuning Show 2010.

Tuning Show 2011.

Napjaink tuningextrái

Helyszín:

HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont
Budapest X., Albertirsai út 10.

Programok:

G pavilon: Budapest Motor Fesztivál, Tattoo Expo
F pavilon: EMAT 2012, Devil's Motorépítő bajnokság
A, D pavilon: Carstyling.hu Tuning Show 2012
A pavilon melleti parkoló: Gymkhana Országos Bajnokság

Nyitva tartás:

2012. március 30. 9.00 - 19.00
2012. március 31. 9.00 - 19.00
2012. április 1. 9.00 - 18.00