Megdőlt Loeb megdönthetetlennek hitt Pikes Peak-rekordja

pikes peak
Vágólapra másolva!
A Volkswagen elektromos versenyautójával Romain Dumas 8 perc alá szorította a rekordot a világ leghíresebb hegyi felfutó versenyén.
Vágólapra másolva!
Forrás: Louis Yio/Volkswagen

Öt évet kellett várni arra, hogy megdőljön Sébastien Loeb Peugeot-val futott, 8:13.878-as rekordja: múlt vasárnap, június 24-én ugyanis a francia Romain Dumas 7:57.148-as időt repesztett a Volkswagen új fejlesztésű, gyári versenygépével. A mindössze hét hónap alatt kifejlesztett ID R Pikes Peak villanyautó összkerék-hajtású, 680 lóerős és versenyzővel együtt 1,1 tonnát nyom.

Bár a Volkswagen súly-lóerő aránya rosszabb, mint a Peugeot-é, a fejlettebb elektronika, a villanymotorok azonnal rendelkezésre álló tetemes nyomatéka és a nagyobb leszorítóerő miatt mégis képes volt 15 másodpercet javítani a korábbi rekordon. Az autó átlagsebessége 145,7 km/óra volt a kanyargós pályán.

A kétszeres Le Mans-i 24 órás, és immár négyszeres Pikes Peak bajnok Dumas elárulta, hogy még ennél is jobb időt is mehetett volna, ha a pálya középső részén nem nehezítette volna meg a dolgát a köd és a párás aszfalt.