Váratlan hibát produkált az új Suzuki biztonsági rendszere

jimny
Vágólapra másolva!
A Jimny menetstabilizálója akkor is működésbe lépett, amikor nem kellett volna.
Vágólapra másolva!
Forrás: World Car Awards

Az új Suzuki Jimny elképesztően jó fogadtatásban részesült a világ minden táján, elsősorban csinos karosszériája és kimagasló terepjáró képessége miatt. Az Egyesült Királyságban például annyira kelendő, hogy a 2019-re jutó 1200 autót hetek alatt elkapkodták a vevők. Aki most rendeli meg ott a Jimnyt, annak több mint egy évet kell várnia rá, sok kereskedő már előleget sem fogad el, mert nem lehet tudni, hogy a 2020-as allokációból jut-e majd neki.

Egy tesztelésen jött elő a hiba

Azonban a Suzuki új modelljéről egy aggasztó hír is érkezett, mégpedig a 2019-es World Car Awards díjra jelölt autók hivatalos Los Angeles-i teszteléséről. A Car Advice ausztrál újságírója azt tapasztalta a Jimny vezetése közben, hogy a menetstabilizáló rendszer akkor is működésbe lépett, amikor nem kellett volna. Épp egy balkanyarban haladt a szalagkorlát mellett, amikor a rendszer elkezdte fékezgetni az egyik első kereket, mintha azt hinné, hogy megcsúszott a kocsi, és meg akarná fogni.

Hol elvette, hogy ráadta újra a fékerőt, amitől a kis Jimny bakkecske módjára, bólogatva haladt, és a kormánya is rángatózott. Joshua Dowling tesztelő azt is elmondta, hogy a pasadenai hegyi utakon számtalan alkalommal kezdett hasonló fékezésekbe az autó, de a legdurvábban a videón látható kanyarban viselkedett. A hiba ráadásul mind a két tesztautón jelentkezett, amiket a Suzuki elvitt Kaliforniába.

Az esetről készült videót megmutatták a Jimny főmérnökének is, aki továbbította azt a japán központba. Ott állítólag nem tudták reprodukálni a hibát, de aztán elküldtek két mérnököt Amerikába, akik ugyanazon az úton ismét megtapasztalták a zavaros viselkedést.

„Az út bizonyos egyedi jellemzői (dőlése, lejtése, kanyarszöge) és egy bizonyos sebességtartomány kombinációja együtt idézte elő a menetstabilizáló rendszer folyamatos aktiválódását” – áll a Suzuki Australia közleményében.

– tették hozzá. A Suzuki már fontolgatja, hogy kiad egy szoftverfrissítést, ami kijavíthatná a hibát.

A Jimny forgalmazása 2019-ben kezdődik Magyarországon.