Érdemes lefekvés előtt meggylevet fogyasztani

Vágólapra másolva!
A meggy levének fogyasztása javítja az alvás minőségét és növeli az alvással töltött idő hosszát, állítja egy új kutatás.
Vágólapra másolva!

A nagy-britanniai Northumbria Egyetem szakemberei szerint a meggylé jelentősen megemeli az alvási ciklust szabályozó melatonin hormon szintjét a szervezetben, így fogyasztása természetes altatóként segíthet az álmatlanságban szenvedőknek vagy váltott műszakban dolgozóknak. A European Journal of Nutrition szaklapban közzétett tanulmány szerint a meggylé fogyasztása hosszabb, pihentetőbb alvást eredményez.

A kutatásban 20 egészséges önkéntes vett részt, akik egy héten keresztül naponta kétszer 30 ml (0,3 dl) meggylevet vagy ugyanennyi placebo italt kaptak. Minden résztvevőtől a vizsgálat előtt és után is vizeletmintát vettek, hogy meghatározzák az alvási ciklust szabályozó melatonin hormon szintjét. A résztvevők alvási és ébrenléti periódusait egy speciális karóraszerű eszköz, az aktigráf segítségével figyelték, amely a csuklóra erősítve érzékeli és rögzíti a legapróbb mozgást is.

Az eredmények szerint abban a csoportban, amelyben a résztvevők meggylevet ittak, a melatoninszint jelentős (15-16 százalékos) emelkedését regisztrálták, és e csoport tagjai átlagosan 25 perccel többet aludtak és 5-6 százalékkal növekedett alvásuk hatékonysága a placebót fogyasztó csoporthoz képest. A meggylevet fogyasztók ráadásul jóval kevesebbet szunyókáltak napközben, mint a lé fogyasztását megelőzően, vagy mint a placebót kortyolgató társaik.

A szakemberek szerint az eredmények bizonyítják, hogy a meggy leve sikeresen alkalmazható egészséges felnőtteknél természetes altatóként, és a benne lévő melatonin elegendő, ahhoz hogy megfelelő alvási reakciót indítson be a szervezetben. Sőt, a tudósok szerint a kutatás ismét igazolta, milyen szoros összefüggés van az elfogyasztott ételek-italok és az alvás minősége között.