Angol kutatók vizsgálata bizonyította, hogy nemcsak az elfogyasztott alkohol mennyisége, hanem az italozás módja is számít az élettani folyamatok szempontjából.

Sokan a mindennapi ebédhez vagy vacsorához isznak valamilyen szeszesitalt, de a fiatalok sokszor csak a hétvégén isznak alkoholt, de akkor annyit, amennyit csak bírnak.

Ha valaki mértékletesen iszik valamilyen szeszt, gyakran érezhetően szellemesebb, gyorsabb észjárású lesz, míg a súlyos alkoholistáknál közismert az elbutulás jelensége.

Az alkohol elfogyasztásának módja és az agyi teljesítmény közötti legújabb kutatási eredményeket a nemzetközi Alzheimer Társaság idei kongresszusán ismertették.

"Az emberek azt tartják mértékletes ivónak, aki heti hét italt tölt magába, de nem gondolnak arra: ez úgy is lehetséges, hogy nem minden főétkezéshez iszik egy pohárral, hanem a hét pohár szeszt gyors ütemben, szombaton vedeli be. A hatás azonban rendkívül különböző" - mondta el a kongresszuson Lang A. Ian, az angliai Exeteri Egyetem kutatója.

Az angol kutatók amerikai nyugdíjasok ivási szokásaik és a szellemi frissességük közötti kapcsolatot vizsgálták. A 65 évesnél idősebb emberekből 5075 személy pontos életmódi adatait emelték ki, és alkoholfogyasztási szokásaikat nyolc éven át követték. Azokat vették rohamivónak, akik egy alkalommal legalább négy italt magukba döntöttek.

Az idős amerikai férfiak között nyolc százalék ivott havonta egyszer ilyen módon, a nők között ezek aránya másfél százalék volt. Fele ennyi volt azok száma, akik ezt havonta legalább kétszer megtették.

Az iskolázottság, a jövedelem és számos egyéb, társadalmi jellemző figyelembe vétele után a számszerű értékelés azt bizonyította, hogy a rohamivók agyi képessége tíz százalékkal nagyobb mértékben romlott, mint az ugyannyit mértékletesen ivóké. A memóriájuk két és félszer lett rosszabb a nyolc év alatt.