Vágólapra másolva!
A Magyar Nagydíj péntek délelőtti szabadedzésén a papírforma érvényesült: a Lewis Hamilton érte el a legjobb időeredményt, a Mercedeseket azonban a Ferrarik közelítették meg a legjobban, a Red Bull hátránya már 1,4 másodperc volt. A forró és még poros aszfalton a versenyzők gyakran elfékezték magukat.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés

A Magyar Nagydíj első szabadedzése alapján úgy tűnik, a Hungaroringen sem borul az erősorrend, a két Mercedes kényelmes előnnyel szerezte meg az első két helyet. Kettejük közül ezúttal Lewis Hamilton volt a gyorsabb, de Nico Rosberg is alig több mint másfél tizeddel maradt el a csapattársától. A bajnoki címért küzdő Mercedeseket az első gyakorláson mindig erős Ferrari követte, némi meglepetésre most Kimi Räikkönen csípte el a 3. helyet.

A napsütéses, meleg időben megrendezett első edzésen nem volt könnyű a versenyzők dolga, hiszen a pálya szokás szerint rendkívül poros volt, és szinte minden pilóta a tapadás hiányára panaszkodott. A másfél órás gyakorláson az elfékezésektől a megpördülésekig rengeteg hibát láthattunk, de komolyabb incidensre nem került sor. Max Chiltonnak azonban szinte az egész edzést ki kellett hagynia, miután az első ellenőrző köre után kigyulladt az autója a bokszutcában. A Marussia szerint olaj folyt a kipufogóra, és ez lobbant be, ezért a brit csak bő egyórás javítás után tudott ismét kihajtani a pályára.

Hamilton szűk 2 tizedes előnnyel nyitotta az élen a hétvégét Forrás: Farkas Péter (Origo)

A gyakorlás során végig a Mercedes állt az élen, az első mért körök is az ő nevükhöz fűződtek. Az edzés első felében még váltogatták egymást a tabella elején, majd 50 perc elteltével Hamilton megfutotta 1:25.814-es körét, amellyel a leintésig az élen tudott maradni. Rosbergnek sikerült viszonylag közel maradnia hozzá, kevesebb mint 2 tizedes hátránnyal zárt a második helyen, a 3. helyezett Räikkönen hátránya viszont 6 tized volt. A másik Ferrarival Fernando Alonso fért be a 4. helyre, ő azonban meglepő módon még a csapattársától is 4 tizedet kapott.

A Magyar Nagydíjra bizakodva érkező Red Bullok közül Vettel volt a gyorsabb, ő az 5. helyen végzett, a hátránya azonban több mint 1,4 másodperc volt Hamiltonhoz képest. Biztató tempót mutatott a McLaren, amely Kevin Magnussen és Jenson Button révén a 6. és a 9. helyre hozta be az autóját, a Williams viszont szokásához híven nem remekelt péntek délelőtt: Felipe Massa több mint 2 másodperces hátránnyal a 10., Valtteri Bottas pedig további 4 tizedet kapva csak a 15. lett. Az első szabadedzés eredményeiből azonban még nem lehet komoly következtetéseket levonni, a Williams az első gyakorláson gyakran nem mutatja meg, mire képes valójában.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

11:48
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdünk

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Magyar Nagydíj első szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! A Hungaroring kanyargós, technikás pályáján már a 29. Forma-1-es futamra kerül sor ezen a hétvégén.

11:48
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Szép idő van

Süt a nap, a hőmérséklet már most elérte a 25 fokot, és késő délutánig várhatóan egyre melegebb lesz az idő. Ma nem kell esővel számolnunk, vasárnapra azonban továbbra is zivatarokat jósolnak.

11:50
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Érezhetőbb lesz a FRIC hiánya

Nico Rosberg és Jenson Button egyetért abban, hogy a Hungaroringen érzékenyebben érintheti a csapatokat a Német Nagydíj előtt betiltott interlink felfüggesztés hiánya. Button szerint az egyenetlen aszfalt fogja megnehezíteni a dolgukat, Rosberg pedig úgy véli, a pályára jellemző kanyartípusokban kifejezetten jól jött volna a speciális rendszer. Hockenheimben egyébként a csapatok többsége egyetértett azzal, hogy gyorsan alkalmazkodnak majd a hagyományos felfüggesztéshez való visszatéréshez, és az erősorrendben nem is láttunk változást a tiltás miatt.

12:01
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Már 39 fokos a pálya

A második szabadedzésen valószínűleg az 50 fokot is eléri majd az aszfalt hőmérséklete. Néhány perc múlva kezdődik az edzés, a szurkolók kezdik megtölteni a lelátókat - a szokásos finn zászlók mellett ezúttal dán lobogók is láthatóak a nézőtéren, úgy tűnik, már Kevin Magnussen is vonz ide északi szurkolókat.

12:04
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az edzés

A mezőny nagy része máris kihajtott a pályára az ellenőrző körökre. A hétvége kezdetén rendszerint poros az aszfalt, ezért az első körök a takarítás miatt is fontosak lesznek. A Mercedesek egyelőre nem hajtottak ki a pályára.

12:06
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Chilton autója kigyulladt

Rosszul kezdődik a Marussia edzése - a bokszutcába behajtva Chilton autójából óriási füstfelhő csapott fel, majd lángolni kezdett a hátulja. A szerelői gyorsan eloltották a tüzet, és visszatolják az autót a garázsba. Hamiltonon kívül egyébként már mindenki járt a pályán, de mért kört senki nem futott.

12:09
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Nagyon csúszik a pálya

Bottas ezt közölte a Williamsszel az ellenőrző köre után, valószínűleg a többi pilótának is hasonló a véleménye. Grosjean is jelezte, hogy egyelőre "rendkívül alacsony" a tapadás.

12:14
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Megvannak az első mért körök

A Mercedesek hajtottak ki a legkésőbb a pályára, de mégis ők érték el az első köridőket - Rosberg 1:28.754-es idővel vezet, Hamilton egy másodperces lemaradással a második. Tavaly Sebastian Vettel 1:22.723-as idővel nyerte az első edzést, természetesen ma is jelentős javulás várható még. Egyébként mindkét versenyzőnek felmutattak egy "L5" feliratú táblát, valószínűleg 5 mért körük lesz az első etapjukban.

12:16
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton az élen

Két másodpercet javított az eddigi idején, 1:27.604-gyel vette át a vezetést. Továbbra is csak a két Mercedesnek van mért köre, a legtöbben most a bokszban várakoznak az újabb etapjukra.

12:19
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Olajfolyás miatt égett a Marussia

Az istálló a Twitteren megerősítette, hogy Chilton autója azért gyulladt ki, mert olaj folyt a kipufogóra. Most vizsgálják, hogy mi okozhatta az olajfolyást. Közben Rosberg ismét átvette Hamiltontól a vezetést, most 1:27.320 a szintidő.

12:21
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb a forgalom

Az elmúlt percekben a mezőny nagy része megtette első mért körét. A két Mercedest Ricciardo, Pérez és Vettel követi. Elég sokan hibáznak - látszik, hogy csúszós a pálya -, de komolyabb incidensre még nem került sor.

12:25
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Alonso a negyedik

1.28.8-as idejével azonban másfél másodperccel elmarad Rosberg körétől. A két Mercedes most a bokszban van, de eddig ők tették meg a legtöbb kört, Hamilton már tízszer körbeért a pályán. Kvjat máris küszködik a hátsó gumikkal, mindössze 5 kör kellett hozzá, hogy elhasználódjanak.

12:28
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Sok a hiba a 12-es kanyarban

Kobajasi néhány perccel ezelőtt megpördült a jobbos fordulóban, és ugyanitt szélesen fordult Button, Vergne és Sutil is. Vettelnek a kormányon lévő kijelzőjével van gondja, nem látja a köridőit.

12:30
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Räikkönen felugrott a 2. helyre

Mindössze 143 ezreddel maradt el Rosberg idejétől, 1:27.463-as kört futott. A versenyzők lassan visszatérnek a bokszba, hiszen az első 30 perc után szokás szerint vissza kell adniuk a Pirellinek az extra abroncsokat.

12:32
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

A sorrend

Fél óra után így néz ki a tabella: Rosberg, Räikkönen, Hamilton, Button, Ricciardo, Alonso, Vergne, Vettel, Magnussen, Maldonado. A Magyar Nagydíjon egyébként a lágy és a közepes gumikat használhatják a versenyzők, az első edzésen valószínűleg csak a keményebb keverék fog előkerülni.

12:37
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Túlkormányzottak a Mercedesek

Mindkét versenyző erre panaszkodott az első körök után. A csapat persze nem aggódik, hiszen pont arra való a szabadedzés, hogy megtalálják az optimális beállításokat. Az előző nagydíjakon egyébként rendre azt láttuk, hogy az első fél óra után percekig üres volt a pálya, ezzel szemben most Rosberg már percek óta rendületlenül köröz. Faragott is az idejéből, sőt több mint 1 másodperces javulással már 1:26.114-es körrel áll az élen.

12:41
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Keményen dolgozik a Marussia

Még az első edzésen szeretnék újra a pályára küldeni Chiltont. Most rakják össze az autót, miután kicserélték benne a váltót. A pályán továbbra is csak Rosberg köröz, és megint sikerült javítania: már 1:25.997 az ideje, ezzel másfél másodpercet ver a második helyen álló Räikkönenre is.

12:44
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton is a pályán

Rosberget váltotta, miután a német négy gyors kört tett meg egy szett abroncson. A többiek is kezdenek előbújni a garázsból, már Räikkönen, Grosjean, Kobajasi és Ericsson is a pályán van.

12:48
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton a második

Rosberg legjobbjától egyelőre 2 és fél tizeddel marad el, 1.26.239-es kört futott. Az aszfalt közben tovább melegedett, már 42 fokos.

12:49
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Ericsson is megpördült

Csakúgy, mint korábban Kobajasi, ő is a 12-es kanyarban forgatta meg a Caterhamet, de gond nélkül folytatni tudta a körözést. Räikkönen javított, és 1:26.421-es idejével közelebb került a Mercedesekhez, de maradt a 3. helyen.

12:51
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton az élen

Másfél tizedet vert Rosberg idejére, 1:25.814-es idővel vette át a vezetést. Vettel is javított, 1:27.4-es idővel a 4. helyre ugrott fel a középmezőnyből.

12:57
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel is a tapadásra panaszkodik

Azt mondja a rádióban, hogy az autója ugyanúgy viselkedik, mint az előző etapban. "Mindenhol alacsony a tapadás, főleg a második szektorban" - közölte. Továbbra is tartja a 4. helyét, de a hátránya másfél másodperc. Hamilton egyébként egy hasonló etapot teljesített, mint korábban Rosberg, majd visszatért a bokszba. Eddig mindketten 16 kört tettek meg, és most a garázsban várakoznak.

13:02
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Alonso javított

Most a két Ferrari követi a Mercedeseket, de Alonso még Räikkönentől is 4 tizeddel elmarad. Továbbra is sokat hibáznak a versenyzők, az előző körében a spanyol is szélesen fordult a 2-es kanyarban. Button azt mondja, a lassú kanyarokban egyáltalán nincs tapadás.

13:04
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

A sorrend

Fél óra van hátra az első gyakorlásból, az állás: Hamilton, Rosberg, Räikkönen, Alonso, Vettel, Magnussen, Vergne, Ricciardo, Button, Kvjat. A két Williams egyelőre a 11. és 12. helyen áll, de ők pénteken amúgy sem szoktak remekelni.

13:09
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Pérez is túlkormányzottságra panaszkodik

Látszik is, hogy nem tökéletesek a beállításai: a pálya utolsó szakaszán és az első kanyarban is korrigálnia kellett. A két Force India egyelőre a 14. és 15. helyen áll, pedig ők is jó hétvégére számítanak. Az első edzés eredményéből persze még nem szabad komoly következtetéseket levonni.

13:13
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Lauda a Ferrari garázsában

Éppen a csapatfőnökkel, Marco Mattiaccival beszélget kedélyesen. Lauda két világbajnokságot nyert a Ferrarival, és később tanácsadóként is dolgozott az istállónál, de manapság a Mercedes menedzsmentjét erősíti.

13:15
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Az első kanyar sem könnyű

Elég sokan hibáznak a célegyenes utáni fordulóban - az előbb Rosberg kerekei blokkoltak, majd Sutil is elrontotta az első kanyart. Most elég kevesen vannak a pályán, és ők sem javítanak, láthatóan nem a gyors köridők elérése törekednek.

13:20
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Grosjean edzésének vége

A Lotus szólt neki, hogy nem tud már kihajtani a pályára, mert gond van az autója vízrendszerével. Rosbergnek pedig azt tanácsolta a mérnöke, hogy nagyobb tempóval érkezzen a 4-es kanyarba, és ne aggódjon a kijárata miatt.

13:24
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Hamiltonnak a 2. szektorban kell gyorsulnia

A mérnöke szerint körülbelül 2 tizeddel lehetne gyorsabb a pálya középső szakaszán. Még mindig ő vezet, már régóta nem javított senki az élmezőnyből.

13:25
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Chilton próbálkozik

A Marussia már harmadszor próbálta kiküldeni őt a pályára a javítások után, de az autója valamiért nem hajlandó elindulni. Lehet, hogy a britnek az utolsó perceket is a bokszban kell töltenie.

13:27
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Pályán a Marussia

Negyedszerre már sikerült elindítani a Marussiát, Chiltonnak még arra is lesz ideje, hogy megtegyen egy-két mért kört. Az utolsó 3 perc kezdődik, a két Mercedesen és Ricciardón kívül mindenki a pályán van.

13:30
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Sutil megpördült

A 2-es kanyarnál hibázott, de folytatni tudta a körözést. Az utolsó percben járunk - szinte mindenki a pályán van, de az utóbbi percekben csak Kobajasi tudott javítani.

13:33
július 25, 2014
Vágólapra másolva!

Vége az edzésnek

Szokás szerint a Ferrari követte a Mercedeseket péntek délelőtt, ezúttal azonban Räikkönen volt a gyorsabb. Az első tíz sorrendje: Hamilton, Rosberg, Räikkönen, Alonso, Vettel, Magnussen, Vergne, Ricciardo, Button, Massa. Köszönjük a figyelmet! 14 órakor jelentkezünk a 2. edzéssel.