John Cusack Budapesten

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

John Cusack (John Malkovich-menet, Popp, csajok satöbbi) személyében újabb amerikai világsztár érkezett Budapestre. A 35 éves színész a Menno Meynes rendezte Max című független produkció címszerepét alakítja, és november 5-étől karácsonyig forgat a magyar fővárosban.

Cusack meghívást kapott idén elkészült filmje, az Amerika kedvencei című vígjáték október 7-ei Hollywood Multiplex Lurdy Házban sorra kerülő gálavetítésre, melynek jegybevételét jótékonysági célokra (rákkutatásra és gyógyítására) fordítják.

A Max című, egyelőre teljes hírzárlat mellett készülő produkció címszerepét alakító John Cusack a múlt hét vége óta tartózkodik Budapesten, ahol jelenleg a film munkálatainak előkészítése folyik. A forgatás november 5-én kezdődik, és karácsonyig tart. A Hitler és egy müncheni festőművész kapcsolatát középpontba állító történelmi dráma operatőre a tavaly Oscar-díjra jelölt Koltai Lajos, producere pedig Hámori András (A napfény íze, A bűvös vadász filmek gyártója). A tervek szerint az összes felvételt Budapesten rögzítik, mert a magyar főváros ki tudja váltani a német helyszíneket, bár a munka később Amszterdamban is folytatódhat.

Menno Meynes rendezőnek a Max az első filmje, de forgatókönyvíróként olyan produkciókban működött közre, mint Spielberg Bíborszínje vagy Edward Zwick Szükségállapotja. Saját maga jegyzi a Max forgatókönyvét is, mely az első világháború utáni Münchenbe helyezi a fiatal Adolf Hitler és egy fiktív személy, Max Hoffman történetét. A cselekmény abból az életrajzi tényből indul ki, hogy a birodalmi kancellár eredetileg festőművésznek készült. Kétszer is elbukott a bécsi képzőművészeti akadémia felvételijén, azután Bajorországba tette át működése színhelyét. Az ausztrál Noah Taylor - aki a fiatal David Helfgottot személyesítette meg a Ragyogj! című filmben - által játszott Hitler 1918-ban találkozik a zsidó származású galériatulajdonossal és művésztanárral, Hoffmannal (John Cusack). A Führert ekkor még a festészet rejtelmei érdeklik, s Hoffmantól igyekszik ellesni a művészi nagyság titkát. A két eltérő hátterű és beállítottságú férfi között eleinte barátságféle alakul ki, mely fokozatosan megváltozik, amint a tanár nem támogatja tovább tehetségtelennek bizonyuló tanítványa ambícióit. A forgatókönyvíró Hoffman alakjának segítségével kísérli meg bemutatni, milyen személyiségfejlődési lehetőségek közül választhatott volna Hitler, mielőtt elindult a második világháború és a holokauszt borzalmaiba torkolló úton.

John Cusack idén két vígjátékot forgatott: a Serendipity a torontói filmfesztiválon debütált, míg az Intercom tegnap éjjel gálavetítésen mutatta be az Amerika kedvenceit, melyben Cusack partnerei: Julia Roberts és Catherine Zeta-Jones. Eddigi teljesítménye kapcsán számos elismerésre jelölték, s többek közt elnyerte már a Chicagói Filmkritikusok Szövetségének díját és a Blockbuster Entertainment Awardot.

Korábban:

Amerika kedvencei jótékonysági vetítésen

John Cusack Pestre készül

Pop, csajok, koffein