Rendező a fájától

2006.08.11. 14:14

Az apa: Ridley Scott

Apai örökség: Kíváncsi vagyok, milyen lehet a Scott fivérek egymás munkájához való viszonya, úgy képzelem, egészséges testvérféltékenységgel kezelik egymás sikereit és kudarcait - persze Tonynak több keserű pirulát osztott az élet, mint Ridleynek, aki kétségtelenül menőbb öccsénél. Igaz, Sir Ridley (nehéz napirendre térni afölött, hogy az egyik leghollywoodibb rendező: angol) is egyre ritkábban örvendeztet meg bennünket dögös filmekkel, újabban csak Trükkös fiúk-at és Mennyei királyság-ot kapunk Alien és Thelma és Louise helyett.

Forrás: [origo]
Harrison Ford a Szárnyas fejvadász-ban

Aranykor: Ridley minden öregkori botlását kénytelen vagyok elnézni, hiszen tőle kaptuk negyedszázaddal ezelőtt a Szárnyas fejvadász-t. Mit is mondhatnék? A Philip K. Dick regényéből adaptált sci-fi már rég bevonult a filmtörténet klasszikusai közé Harrison Forddal, az utcákon gomolygó párával, a replikánsokkal és a rendezői változattal együtt - merthogy ez volt az egyik első film, amelynek az eredeti mozibemutató után évekkel az újravágott rendezői változatát is kiadták.

+ + +

A fia: Jake Scott

Ifjonti hév: Jake ismertsége se nagybátyja, se apja hírnevét nem közelíti meg, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne néhány olyan munkája, amelyet mindenki ismer. Például ki ne látta volna legalább ötszázszor az R.E.M. Everybody Hurts című számához készült videoklipet, amelyben az emberek kiszállnak a dugóban rekedt autóikból?

Forrás: [origo]
Jonny Lee Miller és Liv Tyler a Doktor zsiványok-ban

Névjegy az asztalon: Jake rendezett videoklipet többek közt a Radioheadnek, a Cypress Hillnek és Pinknek is, de fő tevékenysége mellett egy játékfilmre is futotta már tőle: a '99-es Doktor zsiványok magyar címmel büszkélkedő Plunkett & Macleane fűződik a nevéhez. Ez volt az a meglehetősen idétlen alkotás, amelyikben a Trainspotting Begbie-je és Sick Boya 18. századi kosztümökben kergetőztek Liv Tylerrel.