Március 1., csütörtök és 7., szerda közt német filmnapokat rendeznek az Örökmozgóban és a Művész moziban. A Szemrevaló! elnevezésű fesztiválon egy tucatnyi új német filmet vetítenek, közöttük az Elemi részecskék című sikerregény filmadaptációját és a tavalyi berlini filmfesztiválon nagy port kavart A szabad akarat című alkotást.

Idén tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Goethe Intézet és a Magyar Nemzeti Filmarchívum a Sehenswert fesztivált, amely idén Szemrevaló! néven fut majd. A nyitófilm az Egy barátom, Sebastian Schipper második játékfilmje lesz. Schipper első filmje (Abszolút gigászok) óriási siker volt Németországban, s most a magyar közönség is megismerheti a fiatal rendezőt, akit a German Films támogatásával vendégünkként üdvözölhetünk Budapesten. A nézők a film mindkét vetítése után beszélgethetnek a rendezővel. Az Egy barátom főszerepeiben két igazi sztár, Jürgen Vogel és Daniel Brühl látható.

Ebben az évben két központi témája van a fesztiválnak: a szocialista múlt feldolgozása (A mások élete, A bátyám), valamint a munka és munkanélküliség (Izzasztókamra, Elba, Offset) Az Offset című film rendezője, Didi Danquart, és egyik szereplője, Anna Stieblich is vendégek lesznek a fesztiválon. A program keretében két gyerekeknek szóló filmet (A vad banda 3., Holdfénygyermekek) is vetítenek.

Mivel a szocialista múlt feldolgozása Magyarországon is nagyon aktuális téma, A mások élete című film vetítésén a Művész moziban Dr. Ungváry Krisztián történész is részt vesz majd, aki mind a németországi, mind a magyar múltfeldolgozás szakértője, és beszélgetést folytat majd a nézőkkel a vetítés után.

A fesztivál tizenkét filmje közül a leginkább elgondolkodtató, és nem könnyen fogyasztható A szabad akarat című film. A film főhőse Theo, szexuális erőszak miatt ült börtönben, ahonnan kilenc év után kiengedik. A film kvalitására garancia, hogy a 2006-os Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a Theot alakító Jürgen Vogel kimagasló művészi teljesítményéért mint színész, társszerző és társ-producer elnyerte az Ezüst Medve díjat. A film mindkét vetítése után beszélgetésre invitáljuk a nézőket Bálint Katalin pszichológus, filmtörténésszel.

Minden filmet eredeti német nyelven, magyar szinkrontolmácsolással vetítünk.

 

Részletes program:

Egy barátom (Ein Freund von mir)
Rendező és forgatókönyvíró: Sebastian Schipper
Operatőr: Oliver Bokelberg
Zene: Gravenhurst
Szereplők: Daniel Brühl, Jürgen Vogel, Sabine Timoteo

Forrás: [origo]

Ennél jobban már nem is különbözhetnének: a fiatal matematikus, Karl biztosítási ellenőrként dolgozik. Ő az a korrekt karrierista, aki mindig mindent helyesen csinál az életben. Hans viszont életművész, szereti a menő kocsikat és a szép nőket. Amikor a két srác megismerkedik, furcsa barátság alakul ki közöttük. A főszerepben a kortárs német mozi két legnagyobb sztárja: Daniel Brühl és Jürgen Vogel.

A nyitófilm rendezője és fesztiválunk díszvendége Sebastian Schipper, akinek az Abszolút gigászok után ez régen várt második játékfilmje. A vetítés után nézőink személyesen is beszélgethetnek a rendezővel.
 
A mások élete (Das Leben der Anderen)
Rendező és forgatókönyvíró: Florian Henckel von Donnersmarck
Operatőr: Hagen Bogdanski
Szereplők: Martina Gedeck, Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Ulrich Tukur, Thomas Thieme

Kelet-Berlin, 1984: Wieslert, a Stasi-századost megbízzák a sikeres drámaíró, Dreyman és szerelme, a híres színésznő, Christa-Maria Sieland megfigyelésével. Ki kell derítenie, hogy Dreyman valóban olyan lojális-e a rendszerhez, ahogy mutatja. A művész lakását bepoloskázzák, minden szavát hangszalagra rögzítik és jelentésbe foglalják. "A mások életének" megfigyelése közben azonban Wiesler lassacskán maga is megváltozik.

A bátyám (Mein Bruder - We´ll meet again)
Rendező és forgatókönyvíró: Thomas Heise
Operatőr: Peter Badel, Florian Wimmer
Zene: Frank Schleinstein; Nino Sando, Christoph Waury, Felix Steinbach
Szereplők: Thomas Heise, Andreas Heise

A dokumentumfilmben Thomas Heise rendező meglátogatja bátyját, Andreast, aki egy komoly szívműtét után Berlinből egy franciaországi hegyi faluba költözött. Ez talán az utolsó találkozásuk. A testvéreket nem csak a családi kötelék kapcsolja össze, hanem az is, hogy életük nagy részét mindketten az NDK-ban élték le, egy másik Németországban, mely mára már történelem. Andreas szakácsként dolgozik Micha penziójában, aki a legjobb barátja - s ő volt az a hálózati személy, aki jelentéseket írt a fivérekről a Stasi számára.

Négy perc (Vier Minuten)
Rendező és forgatókönyvíró: Chris Kraus
Operatőr: Judith Kaufmann
Zene: Anette Focks
Szereplők: Monica Bleibtreu, Hannah Herzsprung, Sven Pippig, Richy Müller, Nadja Uhl

A 21 éves Jenny számára bezárult az élet. Tíz évvel ezelőtt zongorán játszott, és csodagyerekként ünnepelték, most pedig gyilkosság miatt életfogytiglani börtönbüntetését tölti. Csak egy 80 éves zongoratanárnőnek sikerül valamifajta kapcsolatba lépnie a rendkívül agresszív fiatal lánnyal, a börtön-szerte megmosolygott re-szocializációs program keretében. A tanárnő vállalja, hogy felkészíti Jennyt egy zenei versenyre, melyet a börtön falain kívül rendeznek.  

Vágyakozás (Sehnsucht)
Rendező és forgatókönyvíró: Valeska Grisebach
Operatőr: Bernhard Keller
Zene: Martin Hossbach 
Szereplők: Andreas Müller, Ilka Welz, Anett Dornbusch, Erika Lemke, Doritha Richter

Forrás: [origo]

Markus és Ella egy Berlin közeli faluban élnek. Gyerekkoruktól kezdve szeretik egymást - látszólag elválaszthatatlanok. Mindketten harminc év körüliek, Markus lakatos, és önkéntes tűzoltó, Ella háztartási alkalmazottként dolgozik és a falusi kórusban énekel. Markus egy nap szenvedélyes szerelmi kalandba keveredik egy pincérnővel, de felesége iránti szeretete sem változik. Amikor azonban egy idő után már nem találja a régi életéhez visszavezető utat, kétségbeesett lépésre szánja el magát.

Valeska Grisebach amatőr szereplőkkel forgatta le filmjét. A szófukar párbeszédeket falusi dialektusban halljuk, a film képnyelve dokumentarista hatást kelt. Szinte azt gondolnánk, ez egy neorealista alkotás. De épp az egyszerűségben rejlik a film mimetikus varázsa, s egy szerelmi allegória bontakozik ki a szemünk előtt.

Elba (Elbe)
Rendező: Marco Mittelstaedt
Forgatókönyv: Holger Nickel
Operatőr: Andreas Höfer
Zene: Lars Löhn 
Szereplők: Tom Jahn, Henning Peker, Gabriela Maria Schmeide, Steffi Kühnert

Kowsky és Gero jó barátok, folyami hajósként dolgoztak, de elveszítették az állásukat. A munkanélküliség új helyzet mindkettőjük számára, és lehetőséget nyújt arra, hogy számot vessenek önmagukkal. Utolsó közös útjukon Drezdától Hamburgig hajóznak az Elbán, munkát és új életet keresve.

Offset
Rendező: Didi Danquart
Forgatókönyv: Cristi Puiu; Razvan Radulescu, Didi Danquart
Operatőr: Johann Feindt
Zene: Klaus Buhlert
Szereplők: Alexandra Maria Lara, Felix Klare, Razvan Vasilescu, Anna Stieblich, Valentin Platareanu

Forrás: [origo]

Ceaucescu bukása után 14 évvel a posztkommunista Romániában "a pénz diktátorai" uralkodnak, akik a régi struktúrákat felhasználva, a nyugatról érkező pénz segítségével váltak gazdaggá és befolyásossá. Egyikőjük a nyomda-tulajdonos Nikolai Iorga, aki egy modern Offset-nyomdagépet vásárol, melyet a Németországból érkező Stephan helyez üzembe. Stephan beleszeret a Iorga alkalmazásában álló tolmácsnőbe, Brindusába. Csakhogy Iorga maga is szemet vetett a szép, fiatal nőre.

Fesztiválunk vendége Didi Danquart rendező, és Anna Stieblich színésznő, akik a film után beszélgetnek a közönséggel.

Izzasztókamra (Im Schwitzkasten)
Rendező: Eoin Moore
Forgatókönyv: Jens Köster, Eoin Moore, Sven S. Poser
Operatőr: Bernd löhr
Zene: Kai-Uwe Kohlschmidt; Warner Poland
Szereplők: Laura Tonke, Karin Lose, Charly Hübner, Christiane Paul, Esther Zimmerling, Andreas Schmidt, Edgar Selge

Az Izzasztókamra egy berlini szauna, ahol csütörtökönként találkozik egymással az ezer éve munkanélküli Toni, a stewardess Dani, Karin, aki egyéni vállalkozóként menedzseli önmagát, az idealista világmegváltó Monika, és Norbert, az irodalom-professzor, aki neoliberális képviselőasszony felesége parlamenti beszédeit írja. A forró gőzben és lazító masszázsok közben a gazdasági válságról és a nagypolitikáról filozofálnak, álmaikat siratják, vagy éppen egymásba szeretnek.

A szabad akarat (Der Freie Wille)
Rendező: Matthias Glasner
Forgatókönyv: Matthias Glasner, Judith Angerbauer, Jürgen Vogel
Operatőr: Matthias Glasner
Zene: Stefan Soltau, Björn Wiese
Szereplők: Jürgen Vogel, Sabine Timoteo, André Hennicke , Manfred Zapatka, Judith Engel

Theo szexuális erőszak miatt ült börtönben, ahonnan kilenc év után kiengedik. A nőktől való félelme és az ezzel együtt járó beteljesületlen vágyakozás miatt a normális élet valóságos mártírium számára. A 27 éves Nettinek végre sikerül elszakadnia apjától, aki lelkileg terrorizálta és kihasználta. Theo és Netti találkoznak, lassan megszeretik egymást, és közösen útnak indulnak a szabad akarat határmezsgyéje felé.

A film után a nézők beszélgethetnek Bálint Katalin pszichológus, filmtörténésszel

Elemi részecskék (Elementarteilchen)
Rendező és forgatókönyvíró: Oskar Roehler
Operatőr: Carl-F. Koschnick
Zene: Martin Todsharow
Szereplők: Moritz Bleibtreu, Christian Ulmen, Martina Gedeck, Franka Potente, Nina Hoss, Uwe Ochsenknecht, Corinna Harfouch

Forrás: [origo]

Michael molekuláris biológus, befelé forduló alkat, féltestvére, Bruno író, szabados szexuális szokásokkal. Amikor mindketten szerelmesek lesznek, majd mindkettejük barátnője súlyosan beteg lesz, dönteniük kell: a régóta ismert magányt, vagy az új együttlétet válasszák? Az Elemi részecskék Michel Houellebecq azonos című regényén alapszik. Az alkotás áprilistól moziforgalmazásba is kerül majd.

A Vad banda 3. (Die wilden Kerle 3.)
Rendező és forgatókönyvíró: Joachim Masannek
Operatőr: Sonja Rom
Zene: Peter Horn, Andrej Melita
Szereplők: Jimi Blue Ochsenknecht, Sarah Kim Gries, Raban Bieleing, Nick Romeo Reimann

A nemzeti válogatott 25:1 gólaránnyal kisöpri a "Vad bandát" saját stadionjából. A vereség után a fiúk szögre akasztják focicipőjüket. Azonban a leglendületesebb lánycsapat kihívja őket egy meccsre, ezért srácok újra edzeni kezdenek, hisz szégyen lenne ha "legvadabb csapat" titulusról a csajok javára kellene lemondaniuk.

Holdfénygyermekek (Mondscheinkinder)
Rendező: Manuela Stacke
Forgatókönyv: Katrin Milhahn
Operatőr: Alexander Sass
Zene: Nicolas Nohn, Emmanuel Hoisel 
Szereplők: Leonie Krahl, Lucas Calmus, Lucas Hardt, Renate Krößner, Walter Kreye

A 6 éves Paul holdfénygyermek, egy örökletes betegség miatt a napfény bőrrákot okoz nála. Mivel napközben nem mehet ki a szabadba, 12 éves nővére minden délutánt vele tölt a szobájában. Lisa egy csodás űrhajós mesevilágot talált ki öccse számára. Amikor azonban a kislány életében először szerelmes lesz, nem tudja, hogyan ossza meg magát a két fiú között. Csak egy megoldás marad, szerelmének is be kell lépnie Paul univerzumába.