Ha nincs időd elolvasni a kilométeres Oscar-tudósításunkat, ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb információkat az idei díjkiosztóról.

A legjobb film A bombák földjén, a legjobb rendező Kathryn Bigelow (A bombák földjén), a legjobb színésznő Sandra Bullock (A szív bajnokai), a legjobb színész Jeff Bridges (Crazy Heart), A legjobb férfi mellékszereplő Christoph Waltz a Becstelen brigantyk-ért, a legjobb női mellékszereplő Mo'Nique a Precious-ért. A legjobb animációs film a Fel lett, a legjobb eredeti forgatókönyv díját A bombák földjén kapta, a legjobb adaptált forgatókönyv díja a Precious-é lett. Az Avatar csak három Oscart kapott (operatőr, látványtervezés, vizuális trükkök).

Forrás: AFP
Ben Stiller az Oscar-gálán

- Az egész díjkiosztó legviccesebb része az volt, amikor Ben Stiller na'vinak maszkírozva konferált fel egy díjat, de az sem volt valami vicces.

- Az Oscar történetében először nyerte el nő a legjobb rendezőnek járó elismerést.

- Az egyetlen botrányszerű történés: a tavaly elhunyt filmesekre emlékező montázsban szerepelt Michael Jackson, de kihagyták Farrah Fawcettet.

Forrás: AFP
Farrah Fawcett

- A mindenki által nagyrabecsült A próféta (Franciaország) és A fehér szalag (Németország) helyett az argentin alkotás kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat.

- A legjobb rövidfilm díját elnyerő Logoramá-t meg lehet nézni egy orosz videómegosztón. Nincs benne szöveg és tök szórakoztató. (Azóta sajnos eltávolították a filmet, már az orosz videómegosztókban sem bízhat az ember)

- Fisher Stevens nevű színészről eddig azt kellett tudni, hogy játszott a Rövidzárlat-ban, valamint, hogy Michelle Pfeiffer pasija volt a nyolcvanas évek második és a kilencvenes évek első felében (azaz a Veszedelmes viszonyok, az Azok a csodálatos Baker fiúk és a Batman visszatér idején). Most dokumentumfilmes rendezőként Oscar-díjat nyert.

Forrás: Life Magazine
Michelle Pfeiffer és Fisher Stevens 1992-ben

- Az Egek ura című George Clooney-film nem kapott semmit.

- Sandra Bullock szombaton Arany Málna-díjat kapott az All About Steve című vígjátékért, vasárnap pedig Oscar-díjat A szív bajnokai-ért. Még soha nem fordult elő, hogy ugyanaz a színész ugyanabban az évben az Arany Málnát és az Oscart is megkapta volna.

- Zoe Saldana (Avatar) és Charize Theron nézett ki a legjobban, a legtöbb cicit Hilary Swank mutatta.

Forrás: AFP
Zoe Saldana Charlize Theron

- A legérzelmesebb köszönőbeszédet Sandra Bullock mondta, a legmeghatóbb a John Hughesról szóló megemlékezés volt.

- Felháborodhatunk azon, hogy a nyertes filmek közül nem mutatták be a magyar mozikban sem a Precious-t (legjobb forgatókönyv, legjobb női mellékszereplő), sem A szív bajnokai-t (legjobb színésznő), sem pedig a Crazy Heart-ot (legjobb színész).