A magyar film napját ünnepli a Magyar Művészeti Akadémia

Sára Sándor a Könyörtelen idők (1991) című film forgatásán
Vágólapra másolva!
A magyar film napját ünnepli az Magyar Művészeti Akadémia, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata kezdeményezésére az Uránia Nemzeti Filmszínház a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumával közösen internetes filmestet szervez - közölte a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).
Vágólapra másolva!

2018 óta április 30. a magyar film napja, ilyenkor a magyar filmtörténet kezdeteire emlékezünk, a magyar film történeti és kortárs gazdagságát ünnepeljük.

- olvasható a közleményben. Mint írják, ebből az alkalomból az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata a magyar film ritkán látható örök értékeire szeretné felhívni a figyelmet, ezért kezdeményezésére az Uránia Nemzeti Filmszínház a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumával együttműködve online filmestet szervez. A magyar rövidfilm sajátos arculatával, tömörségével a játékfilmeknek is fontos alapja. Ezen az estén az érdeklődők mind a drámai, mind a lírikus vonulatból láthatnak alkotásokat, köztük egy, a jeles elődökhöz kötődő, mai kisfilm magyarországi ősbemutatóját.

A Sára Sándor, Kósa Ferenc, Gyöngyössy Imre, Tóth János, Bicskei Zoltán, Siflis Zoltán rövidfilmjeiből összeállított válogatás az Uránia webmozijában látható.

A műfajilag sokszínű program első felében három, mára klasszikussá vált rövidfilm kerül a műsorra, majd egy olyan új, a megidézett mesterek munkásságához is kötődő alkotást vetítenek online, amely Magyarországon először most lesz látható. A folytatásban az érdeklődők bepillanthatnak a magyar filmtörténet őskorába.

A filmvetítés előtt az Uránia Filmszínház emeleti kávézójában Gelencsér Gábor filmesztétával felvett szakmai bevezetőt játsszák le. Az MMA az esemény előkészítését és szakmai lebonyolítását támogatja. A filmest programja díjmentesen tekinthető meg.