<P>Százmilliárd forint elszámolásával adós a Pénzügyminisztérium</P>

Vágólapra másolva!
Legkésőbb május 18-ra elkészíti a Pénzügyminisztérium (PM) a tavalyi évről szóló zárszámadási javaslatot - derül ki a tervezési köriratból. Továbbra is kérdéses, hogyan számol el a tárca a tavaly év végén letéti számlára utalt közel százmilliárd forinttal.
Vágólapra másolva!

Új magyarázattal állt elő a PM a tavalyi többletbevételekből elkülönített 94,5 milliárd forint elszámolására vonatkozóan. Tóth András főosztályvezető-helyettes újságírók előtt az elmúlt héten azt állította, hogy ez az összeg a letéti számlára utalás miatt kikerült az államháztartásból. Ez viszont ellentmond a korábban kormánykörökből elhangzottaknak, miszerint a "félretett" összeget a költségvetés kormányzati rendkívüli kiadások fejezetében elszámolták. Emiatt viszont ennyivel növekedett az államháztartás hiánya.

Az ellenzék és több gazdaságkutató is kifogásolta ezt az eljárást. Értelmezésük szerint ugyanis az államháztartásról szóló törvény leszögezi, hogy a letéti számlára utalt összeget nem lehet a költségvetést módosító tételként számba venni. Úgy tűnik, hogy a pénzügyi tárca legújabban ugyanezt vallja, ellenben nem ad magyarázatot arra, hogy végül miért jelent meg a tavalyi mérlegben az elkülönített összeg, ráadásul úgy, hogy mostanra világosan látszik, azt az idén fogják elkölteni - fejtegette a Népszava kérdésére Akar László, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatója. Ezt az is alátámasztja, hogy a közszféra egyes ágazataiban dolgozók számára már megszavazott keresetkiegészítés a költségvetési intézmények ez évi mérlegében is megjelenik. Először bevételezik, majd kiadásként elszámolják a kapott összeget - magyarázta Tóth András. Így az államháztartás idei mérlege emiatt tulajdonképpen nem változik.

Mint a Népszava megtudta, a kormánynak arra is lehetősége lenne, hogy a keresetkiegészítésre szánt 25 milliárd forintból megmaradó csaknem 15 milliárdból a nyugdíjemelést finanszírozza. A két jogcímen összességében elkülönített 40 milliárd forint ugyanis nincs külön-külön megpántlikázva.

Kérdéses, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) miként vélekedik majd a tavalyi többletbevételek elköltési módszeréről. Az ÁSZ nemrégiben napvilágot látott jelentésében ugyanis külön kitér arra, hogy nem szerencsés, ha a kormány rendelkezik a keletkező pluszbevételekről, azt az Országgyűlés hatáskörébe kellene utalni.

(Népszava)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium