Tavaly 2,8 milliárd euró volt a magyar tőkeexport

Vágólapra másolva!
A külföldön kihelyezett magyar tőke 2001 végéig elérte a 2,81 milliárd eurót, s ez az elkövetkező három évben megduplázódhat. Tavaly előtt a magyar tőkekihelyezés értéke 591 millió euró volt. A magyar tőkekihelyezés túlnyomó része a környző országokba irányul, de az utóbbi években már megjelentek az Egyesült Államokba irányuló befektetések is.
Vágólapra másolva!

Pongorné Csákvári Marianna, a gazdasági tárca helyettes államtitkára a Jointventure Szövetség hétfői konferenciáján elmondta: a tőkeexport tekintetében Magyarország Közép-Európában 1997 óta az első a rangsorban és Kelet-Európában is csak Oroszország előzi meg. Az elmúlt évben a magyar tőkekihelyezés mértéke 591 millió euró volt, 30 millió euróval kevesebb a 2000. évinél.

Pongorné Csákvári Marianna a szerény mértékű csökkenést azzal magyarázta, hogy az 1997-től számottevővé váló tőkeexportban egy-egy nagyobb beruházás még jelentős különbségeket okozhat, de a kis tőkével létrehozott vállalatok gyarapodásával a jövőben szerinte egyenletessé válik a növekedés.

Utalt a tavalyi évre, amikor Macedónia a Matáv Rt. terjeszkedése miatt a 2001. évi tőkekihelyezésen belül 72 százalékkal részesedett, illetve a 2000. évre, amikor a Mol Rt. üzlete Szlovákiában 42 százalékos tőkeexport-hányadot eredményezett.

A magyar tőkekihelyezés túlnyomó része a környező országokba irányul, de az utóbb években megjelentek már az Amerikai Egyesült Államokba, Ciprusba és Dániába irányuló befektetések is.

(MTI)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből