Segítségért kiált a sertéságazat

Vágólapra másolva!
Azonnali segítségként legalább 1,5 milliárd forintos azonnali állami támogatásra lenne szüksége a sertéságazatnak - mondta Zádori László, a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) titkára.
Vágólapra másolva!

A VHT vezető tisztségviselője az intézkedés szükségességét azzal indokolta, hogy a húspiacon a szükséges intézkedések elmulasztása miatt válsághelyzet alakult ki. Azaz folyamatosan csökkennek az élősertés-felvásárlási árak, nő az átvételi átlagsúly és mérséklődnek a feldolgozó üzemek heti vágásszámai is. Ez utóbbi az elmúlt két hétben összesen 80 ezerről heti 60 ezerre esett vissza.

Mindez sürgetően felveti az állami beavatkozás szükségességét, annál is inkább, mivel a múlt év végén megszűnt az ágazat exporttámogatása a WTO-egyezménnyel összhangban és emiatt hárommilliárd forint esett ki ténylegesen az ágazat finanszírozásából.

A terméktanács már januárban jelezte, hogy amennyiben nem történik meg az ágazat anyagi megsegítése, úgy áprilisra jelentős válság alakulhat ki. Ez az intézkedések elmulasztása miatt meg is történt. Pedig a tárcaközi egyeztetőbizottság a szükséges intézkedések tervét már február 28-án jóváhagyta, ám azt a miniszter a múlt hónap végéig nem írta alá.

A VHT titkára úgy tudja, a sertéságazat támogatásához szükséges rendeletet az agrárminiszter a napokban már aláírta, de az ebben biztosított anyagi források várhatóan elégtelenek lesznek a mostani válság kezelésére. A minőségi támogatást ugyanis csak várhatóan 9 forinttal növelik majd meg a javasolt 25 forintos kilogrammonkénti emelés helyett.

(MTI)

Korábban:

Kaotikus állapotok a sertéságazatban
(2002. február 21.)