<P class="MsoNormal">Közel 10 százalékos munkanélküliség Németországban

Vágólapra másolva!
Júliusban 9,7 százalékra emelkedett a szezonális kiigazítás nélkül számolt munkanélküliség Németországban a júniusi 9,5 százalékról, ami több mint négymillió állástalant jelent - közölte szerdán a német szövetségi munkaügyi hivatal.
Vágólapra másolva!

A kiigazítás nélküli adatok szerint a múlt hónapban 93 ezerrel 4,047 millióra nőtt az állástalanok száma. Az előző választási kampány idején, 1998 júliusában ennél alig valamivel többen, 4,134 millióan voltak munka nélkül Németországban; Gerhard Schröder jelenlegi kancellár akkor azt ígérte, hogy 2002-re 3,5 millió alá csökken a munkanélküliség.

Szezonális kiigazítással, EU-normák szerint mérve azonban csak 8 ezerrel nőtt júliusban a bejegyzett állástalanok száma a Dow Jones konszenzusa által jósolt 25 ezer helyett. A kiigazított átfogó számon belül Nyugat-Németországban 18 ezerrel nőtt, a keleti országrészben 10 ezerrel csökkent a munkát keresők száma. A kiigazított adatok szerint júliusban 4,105 millióan voltak állás nélkül a 4,097 milliós júniusi szám után; a német jegybank számítási módszere szerint ez azt jelenti, hogy a kiigazított munkanélküliség 9,8 százalékról 9,9 százalékra nőtt.

A kiigazítatlan 9,7 százalékos átlagon belül a nyugati tartományokban 7,8 százalékos volt a munkanélküliség a júniusi 7,6 százalék után, Kelet-Németországban ugyanakkor 17,8 százalékról 18,0 százalékra nőtt.

A munkaügyi hivatal szerdai közleménye szerint a legnagyobb valutauniós gazdaság dinamikája továbbra is túl gyenge ahhoz, kedvezően befolyásolhassa a munkaerőpiacot. A szövetségi intézmény szerint 2002-ben az átlagos munkanélküliség 4 millió körül lesz, s javulás csak az év végén valószínű.

(MTI)

Korábban:

Növekvő munkanélküliség és bizonytalanság Németországban
(2002. május 7.)