Bizottsági igen az MNB-törvény módosítására

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottsága szerdai ülésén elfogadta azt a bizottsági módosító indítványt, ami a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfőbb monetáris döntéshozó testülete, a Monetáris Tanács 7-9 fős létszámát átmenetileg két fővel emelné.
Vágólapra másolva!

Kovács Tibor (MSZP), az indítvány előterjesztője ezt az euró bevezetésének előkészítésével összefüggő többletfeladatok, illetve a kinevezési rend megváltozásával indokolta.

A bizottság többsége támogatta azt a módosító javaslatot is, hogy ha a miniszterelnök jelöli a Monetáris Tanács tagjait, akkor erről az MNB elnökének véleményét is ki kell kérnie. E módosítási javaslat magában foglalja azt is, hogy a Monetáris Tanács tagjai - ide értve a jegybank elnökét, alelnökeit, valamint a felügyelőbizottság tagjait - megbízatásuk megszűnését követően három éven belül nem jelölhetők újra.

A változó létszámú Monetáris Tanács folyamatos működőképességét szolgálja az a szintén elfogadott költségvetési bizottsági módosító javaslat, ami a testület határozatképességét a tagok többségének jelenlétéhez és nem a korábbi hét főhöz köti.

A Monetáris Tanács határozatait a jelenlévők egyszerű többségével hozza meg, szavazategyenlőség esetén pedig az elnöknek, illetve annak akadályoztatásakor elnökhelyettesének szavazata dönt.

Egy másik elfogadott bizottsági módosítás szerint - összhangban az adatvédelmi biztos állásfoglalásával - az MNB elnöke, alelnökei, a Monetáris Tanács és az MNB felügyelő-bizottságának meghatározott tagjai vagyonnyilatkozatukat nem a Miniszterelnöki Hivatalnak, hanem az országgyűlés elnökének küldik el, ha azt megszavazza a parlament.

A bizottság többsége szintén megszavazta azt a módosító javaslatot, amely szerint az MNB-törvény hatályba lépésekor monetáris tagsággal rendelkező MNB-alelnökök eredeti megbízatásának lejártáig megőrzik a Monetáris Tanácsban betöltött tagságukat. Emellett a javaslat arról is rendelkezik, hogy az MNB alelnökeit a Monetáris Tanácsban betöltött tagságukért külön díjazás nem illeti meg.

A bizottság támogatta Kóródi Mária (SZDSZ) kapcsolódó módosító javaslatát is, ami arra irányult, hogy az MNB elnöke ne naponta, hanem csak hetente legyen köteles a pénzügyminisztert tájékoztatni. Az eredeti törvényhez beterjesztett szocialista képviselői módosító indítvány szerint napi rendszerességgel kellett volna lerónia tájékoztatási kötelezettségét.

A több mint négyórás vita során az ellenzéki képviselők az MNB függetlenségéért való aggodalmukat hangsúlyozták. Mint mondták, a Monetáris Tanács létszámának növelése azt szolgálja, hogy kormányhoz hű emberek kerüljenek oda, akik a kormány politikai szándékát valósítják meg.

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára elmondta: az MNB-törvény módosítási javaslataival a kormány egyetért, a Monetáris Tanács létszámának kibővítése segíti a törvény eredeti szándékának megvalósítását. A kormány nevében visszautasította, hogy a létszámemelés politikai indíttatású volna, mivel - mint mondta - a Monetáris Tanács tagjai csak kiváló, tapasztalt pénzügyi szakemberek lehetnek.