Hurrikán verte fel a kávé árát

Vágólapra másolva!
Hat heti csúcson zárt az arabica kávé kereskedése New Yorkban. Az arabika fontjáért 1,0565 dollárt adtak. Az áremelkedést a Wilma trópusi vihar váltotta ki, ugyanis fléő, hogy tönkreteszi a termést. Az egy héttel ezelőtt dühöngő Stan hurrikán így is komoly károkat okozott a mexikói kávétermelőknek.
Vágólapra másolva!

Kedden 0,5 százalékos drágulással új 6 heti csúcsra emelkedett az arabica kávéfajta ára New Yorkban alapkezelői és spekulációs vásárlásokra. A New York-i kávépiacon az arabica kávéfajta legnagyobb forgalmú decemberi jegyzése fontonként (45,36 dekagramm) 0,55 cent emelkedéssel 1,0465 dolláron, szeptember 1-e óta legmagasabb szinten zárt kedden.

A kávé ára márciusban öt éves csúcson, 1,4425 dolláron volt. Megfigyelők szerint a keddi áremelkedést az a félelem váltotta ki, hogy a Wilma trópusi vihar, ami kedden délután hurrikánná fejlődött és a szakértők várakozása szerint a következő napokban tovább növeli erejét, veszélyeztetheti a közép-amerikai kávétermő vidékeket.

A két héttel ezelőtti Stan hurrikán földcsuszamlásokat és hatalmas esőzéseket okozott egyebek között Guatemalában, ahol a kávétermés 4,5-6 százaléka megsemmisült. A Stan hurrikán miatt Mexikó fő kávétermő szövetségi államában, Chiapas-ban a tengerszint feletti 600 és 800 méter közötti területeken a kávétermés mintegy 40 százaléka, az ennél magasabban fekvő vidékeken a kávétermés közel 25 százaléka semmisült meg.