Vágólapra másolva!
A magyar bankszektornak még mindig komoly növekedési potenciálja van - állapítja meg a Standard and Poor's elemzése. A hitelminősítő szerint a lakossági és kisvállalati ügyfelekért folytatott harc miatt a hitelintézetek a kockázatosabb ügyfélszegmensek felé fordulhatnak.
Vágólapra másolva!

A Standard and Poor's szerint a hazai bankszektornak komoly növekedési potenciálja van, mivel a pénzügyi közvetítői szerep mértéke jóval az Európai Unió átlaga alatt van. A hazai hitelintézetek - mutat rá az elemzés - jelenleg inkább a lakossági és a kkv-piacra összpontosítanak, hiszen a közepes- és nagyvállalatok jellemzően külföldről szerzik forrásaikat - írja a Világgazdaság.

A lakossági és kisvállalati ügyfelekért folytatott harc viszont arra ösztönözheti a hitelintézeteket, hogy kockázatosabb ügyfélszegmensek felé forduljanak. A hitelminősítő arra számít, hogy a magyar bankszektor kihelyezéseinek portfolióminősége enyhén romlik, viszont a nagyobb kockázatot hordozó tételek aránya továbbra is a kezelhető szinten belül marad.

Bár a hazai bankszektor az egyik legfejlettebb a régión belül, a deviza - főleg a svájci frank - alapú hitelezés előretörése hosszabb távon kockázatokat hordoz. Miközben a nagyvállalatok fedezik magukat a devizahitelekben rejlő kockázatokkal szemben, addig a kis- és közepes vállalkozások, illetve a háztartások képtelenek erre. A kamatszint és a forint árfolyama ráadásul az euróövezethez való csatlakozásig igen sebezhető marad a külföldi befektetők hangulatváltozásai, illetve az egyensúlytalanságok miatt - olvasható az elemzésben.