Széchenyi-kártya: 25 millióra nőtt a keret

Vágólapra másolva!
Először bocsátottak ki 25 millió forint hitelkeretű Széchenyi-kártyát a kis- és középvállalkozók támogatására - mondta el Kóka János gazdasági miniszter abból az alkalomból, hogy átadták az 55 000. Széchenyi-kártyát. Kóka szerint a kártya sikerét az adja, hogy több bank versenyez a vállalkozók megnyerésére. A miniszter 150 milliárd forint kiutalására tett ígéretet a körbetartozások megszüntetésére.
Vágólapra másolva!

A KKV szektor bankképessé tételéhez növelték a hitelösszeget, maximálták a kamatot, és csökkentették a garanciadíjat - mondta Kóka János hozzátéve: a piaci verseny megnyitásával sikerült elérni, hogy a KKV szektor hitelezése nem néhány bank privilégiuma, a Széchenyi-kártya program keretében ugyanis a bankok versenyeznek a vállalkozókért.

Kóka következő feladatul a körbetartozások megszüntetését jelölte meg. A gazdasági miniszter szerint a közeljövőben 150 milliárd forintot áramoltatnak a rendszerbe, ugyanakkor az információáramlás kérdését is megoldják, hogy a kisvállalkozók ne fussanak bele körbetartozással végződő helyzetekbe.

Krisán László, a kártyákat kibocsátó KA-VOSZ Rt. elnöke szerint: az 55 000. kártyával jelenleg 13 százalékos a Széchenyi-kártya jelenléte a 460 ezer vállalkozót számláló KKV szektorban. Krisán hozzátette: az igénylések száma 70 ezer, de eddig csak 55 ezret adtak ki, mert legfőbb céljuk, hogy a kártya biztonságos maradjon. Széchenyi-kártyával eddig 234 milliárdos hitelkihelyezés történt, és a hitelnek kevesebb, mint 2 százalékát nem fizették vissza. Krisán szerint ez a szakmai szervezetek által folytatott előszűrésnek köszönhető.

"Nem cél az, hogy a meglévő vállalkozói kört, szeleteljük. Ha jön egy új bank, az hozzon magával olyan ügyfélkört amellyel még tovább lehet bővíteni a kártya programot" - nyilatkozta az [origo]-nak a hitelkeret bővítéséről Krisán László, a KA-VOSZ vezárigazgatója.

"Nem az a cél, hogy minden rossz vállalkozás kapjon hitelt. A Széchenyi-kártya alapfilozófiája teljesen más: meglévő, működő vállalkozások tovább segítése. Ide az a vállalkozó jöjjön, aki működőképes és hiteles." - jellemezte a kártya ügyfélkörét Krisán. A vezérigazgató szerint ha egy vállalkozás nem tudja kitermelni a hitel költségeit akkor azt el sem kell kezdeni.

Krisán László elmondta: a hitelt nem fizető vállalkozókkal szemben a nyilvánosság eszközével élnek. "Egy kis túlzással, akár kidoboljuk a főtéren. Ha megjelenik egy helyi újságban, hogy egy vállalkozó nem fizeti vissza a hitelét, annak a vállalkozónak nem sok jövője van az adott városban." - mutatta be biztosítékukat Krisán.

Barsi Szabó Gergely