Szlovénia
ÉLŐ
Dánia

Leválthatják Verest a büdzsé elfogadása után

Vágólapra másolva!
Inog Veres János pénzügyminiszter széke. A kisebbik koalíciós partner SZDSZ már régóta távozását követeli, azonban a Magyar Hírlap értesülései szerint a miniszterelnök sem elégedett. A pénzügyminiszter egyelőre nem kommentálta a lap értesüléseit. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem lát okot Veres János elmozdítására.
Vágólapra másolva!

A Magyar Hírlap arról ír, hogy menesztheti pénzügyminiszterét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Veres János leváltásáról a lap szerint már meg is egyeztek a koalíció vezetői. Veres a "Teszem a dolgomat" mondattal reagált a lap megkeresésére, és nem volt hajlandó kommentálni az értesüléseket.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem lát okot, ami miatt menesztenie kellene pénzügyminiszterét. "A kormány tagjainak teljesítményével kapcsolatos mindennapos megjegyzések alapján nincs semmi olyan körülmény, ami arra ösztönözne, hogy azonnali intézkedést hozzak" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a Reuters hírügynökségnek. A Magyar hírlap értesülését Danks Emese kormányszóvivő is cáfolta.

A pénzügyminiszter munkájával eddig elsősorban a kisebbik koalíciós partner SZDSZ volt elégedetlen, most azonban úgy tűnik, Gyurcsány Ferenc is kihátrál a pénzügyminiszter mögül - írja a Magyar Hírlap. Kérdéses azonban, hogyan reagál majd a szocialista frakció Veres menesztésére. A pénzügyminiszter a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke, és az országos elnökség tagja.

Veres János tavaly váltotta a miniszteri bársonyszékben Draskovics Tibort, akit Gyurcsány Ferenc még a Medgyessy-kabinetből örökölt. A választások után fel sem merült más név a pénzügyminiszteri poszt betöltésére Veres Jánosén kívül.

A kormány hitelessége leginkább akkor kérdőjeleződött meg, amikor a GDP arányosan 6,1 százalékra tervezett államháztartási hiányt Veres kénytelen volt 10 százalékra emelni. A kiigazításokkal ugyan valamelyest sikerült helyre állítani a megtépázott renomét, így piaci szempontokból káros lehet a pénzügyminiszter menesztése, hacsak nem széles körben elismert szaktekintély az új jelölt.

Ugyanakkor a Gyurcsány-csomagként aposztrofált megszorítások padlóra küldték nem csak a kormány, de az MSZP-SZDSZ koalíció népszerűségét, így nem kizárt, hogy politikai döntés születik majd a pénzügyi tárcáról. Ugyanakkor az őszi önkormányzati választások mindent felülírhatnak. A pénzügyminiszter leváltására a legalkalmasabb időpont a büdzsé elfogadása lehet - írja a Magyar Hírlap.

A hírre egyelőre nem reagált a bankközi devizapiac, a forint erősödött kedden reggel. Elemzők szeirnt a pénzügyminiszter menesztéséről szóló hírek ennek ellenére negatívan befolyásolhatják az árfolyam alakulását. Herczenik Ákos, a Takarékbank elemzője szerint a pénzügyminiszter menesztéséről szóló hírek rontják a gazdasági megszorító csomag hitelét. A hír hatására negatív irányba indulhat el a deviza- és az állampapírpiac, közvetve a tőzsde teljesítmányát is ronthatja a hír.

Skáre Balázs, a Hamilton Tőzsdeügynökség üzletkötője szeirnt a mostani forinterősödés csak az általános, lefelé tartó tendencia első hullámának korrekciója. Skára szerint Veres menesztésének hírére nem várható jelentősebb forintár-zuhanás, de a negatív trend folytatódik az ősszel, ugyanis az eddigi adatok mindenképpen forintárfolyam-gyengülést hozhatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről