Drágul az amúgy sem olcsó folyószámlahitel

Vágólapra másolva!
A bankok a nagy kockázattal magyarázzák a folyószámlahitelek tartósan magas hitelkamatát. A magas kamatláb és hitelköltség-mutató (THM) ellenére viszont töretlen a folyószámlahitelek népszerűsége.
Vágólapra másolva!

Meglepő módon júliusban ez volt az egyetlen hiteltípus, amelynek szerződéses összege növekedni tudott, míg szintén az egyetlen olyan volt, amelynek évesített kamatlába emelkedett az elmúlt 12 hónapban - írja a Világgazdaság.

Júliusban összesen 174,7 milliárd forintot használtak fel az ügyfelek folyószámlakeretükből, 43,85 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A viszonyokat jól szemlélteti, hogy a folyószámlabetétek 30, míg a lekötött betétek 36 százalékkal bővültek ugyanezen idő alatt, és a többi hiteltípus mindegyikéből kevesebbet használtak fel.

Nem elhanyagolható ugyanakkor, hogy a folyószámlahitelek kamatlába az egyik legmagasabb a piacon (majdnem tízszerese a folyószámlabetétekre kínált kamatlábnak), s az elmúlt évek kedvező folyamatainak hatására (alapkamat- és inflációcsökkenések) sem igen akart mérséklődni. A problémát jól tükrözi, hogy amíg a személyi, gépjármű-vásárlási, áruvásárlási és szabadon felhasználható jelzáloghiteleket magukban foglaló fogyasztási hitelek, a lakáscélú és az egyéb hitelek kamatlábai mind mérséklődtek, addig a folyószámlahitelek átlagos kamatlába tovább emelkedett az elmúlt 12 hónapban.

A bankok ugyanakkor egyetértenek abban, hogy nem véletlen a folyószámlahitelek tartósan magas kamatlába. A kamatláb meghatározásakor ugyanis nem csupán a kedvező makrogazdasági folyamatokat (mint az inflációs vagy a jegybanki alapkamat csökkenése - bár ez utóbbi az elmúlt hónapokban inkább emelkedő trendet követ) kell figyelembe venni, hanem a konstrukció kockázatosságát.

A folyószámlahitel ugyanis olyan fedezet nélküli hitel, amelyet minden folyószámla-tulajdonos igényelhet, és a hitelkeret akár a havi jövedelem-átutalás háromszorosát is elérheti.

A pénzügyi felügyelet statisztikái szerint egyébként a háztartások hiteleinek 92 százaléka problémamentes (a vállalkozásoknál ugyan ez az arány kevesebb mint 85 százalék), s csupán 2,5 százalékuk (kevesebb mint 100 milliárd) számít problémásnak. Az MNB összesített statisztikái szerint 2006 első felében a bankszektor által nyújtott hitelek kamatbevételének több mint 11 százalékát a folyószámlahitelek szolgáltatták.