A napraforgó miatt drágul az étolaj

Vágólapra másolva!
Eltűnt a polcokról az olcsóbb étolaj, helyette igen drága olaj került a helyére. A szárazság a napraforgó termés mindössze tíz százalékát vitte el. A drágább termékek oka, hogy a tavalyi áraknál 50 százalékkal többet adnak a terményért, a magasabb felvásárlási ár pedig felhajtja az üzletekben is az árakat. A termés egy részéből itthon készül olaj, a többit exportálják főként olasz, holland, német gyárakba. Drágul a gyümölcslé és a bevásárlóközpontok is emelik a   kenyér árát.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a napraforgó betakarítása. Az egyedüli növény, amelyik úgy tűnik jól bírta a szárazságot. Eddig mintegy félmillió hektárra vetett olajos növény harmadát vágták le. Az országos átlagtermés meghaladhatja a két tonnát - írja a Népszabadság.

A bevétel azonban bőven kárpótolhatja a terméskiesésért a termelőket. A tavalyi szezont a tonnánkénti 55-64 ezer forintos felvásárlási ár jellemezte, míg az idei induló ár 80 ezer forint környékén van. Hasonló, de arányaiban ennél kisebb hasznot hajtott a másik olajos növény, a repce is.

Romániában és Ukrajnában jelentős a terméskiesés. Hiába a felfokozott kereslet, a repce termesztésére a növény igényei miatt csak kétszázezer hektár körüli terület alkalmas. Napraforgó jóval nagyobb területen termelhető.

A napraforgó 50 százalékos drágulása után elkerülhetetlen az étolaj árának emelése, ugyanis a feldolgozás költségeinek 85 százalékát az alapanyag ára adja.

Már megkezdődött a fogyasztói árak emelése. Első lépcsőben a kereskedőkkel egyességre jutottak, és augusztusban mintegy 10 százalékkal növekedtek az árak. A nemzetközi tendenciáknak megfelelően még egy-két ütemben, hasonló mértékben további áremelésre lehet számítani. A kereskedők ennél a termékkörnél kevésbé élhetnek az olcsóbb importtal. A korábban olcsónak számító román étolaj ára ugyanis most 30 százalékkal meghaladja a magyar árakat. Árváltozás várható a növényi olajokból készült margarinok piacán is - derül ki a Népszabadságból.

Szeptembberben drágul a gyümölcslé is. Ugyanakkor az Auchan és a Tesco is emeli a kenyér árát.