Egymillió forintra büntette a PSZÁF a Molt

Vágólapra másolva!
A felügyelet egymillió forintra bírságolta a Molt piacfelügyeleti eljárás akadályozása miatt - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).
Vágólapra másolva!

A PSZÁF azután indított piacfelügyeleti eljárást, hogy az osztrák OMV 18,6 százalékra növelte befolyását a Molban. A felügyelet azt vizsgálta, hogy az OMV részesedésszerzését megelőzően egyes piaci szereplők tevékenysége sértette-e a piacbefolyásolásra, illetve a befolyásszerzésre vonatkozó előírásokat.

A határozat szerint a Mol kérte, hogy a felügyelet vizsgálja meg korábbi (a határozatban meg nem nevezett) tanácsadója Mol részvényekkel kapcsolatos kereskedelmi, részvényesi és elemzői tevékenységét. A Mol a PSZÁF kérésére eljuttatott néhány ezzel kapcsolatos dokumentumot a felügyelethez.

Azonban az OMV-nek a Mol igazgatóságához intézett, 2007. június 25-én kelt leveléről - amelyben az OMV arról tájékoztatta az olajtársaságot, hogy meghatározott feltételek teljesülése esetén vételi ajánlatot kíván tenni a Mol valamennyi részvényére -, valamint az ezt követő, két társaság között folyt levelezésről csak késve, a nyilvánosságra kerülés után tájékoztatta a felügyeletet.

A PSZÁF határozata szerint a Mol akadályozta a piacfelügyeleti eljárás eredményes lefolytatását azzal, hogy a felügyelet többszöri felhívása ellenére nem bocsátotta határidőben a PSZÁF rendelkezésére az eljárással összefüggő valamennyi dokumentumot.

Tiltott piacbefolyásolásra gyanakszik a Mol

Az e héten megjelent sajtókampány, illetve az újabb megkeresésről terjedő híresztelések a társaság álláspontja szerint felvetik a tiltott piacbefolyásolás kérdését - áll a közleményben. Sajtóértesülés szerint a Mol újabb megkeresést kapott az osztrák olajvállalattól, amely a nyár eleje óta próbálkozik befolyását növelni a Molban.

Előző nap a Mol az OMV legújabb reklámkampánya miatt tiltakozott. A magyar olajtársaság "megtévesztőnek és etikátlannak" tartja a kifogásolt reklámot, amely álláspontja szerint "azt sugallja, hogy a két versenytárs erőit egyesítve kíván a jövőben fellépni a piacon". Ezzel szemben a Mol igazgatósága korábban ellenségesnek minősítette és egyhangúlag elutasította az OMV kéretlen megkeresését.