Öröklésnél a közeli rokonok járnak jobban

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, valamennyi parlamenti párt egyetért az öröklési illetékkel kapcsolatos mentesség kiszélesítését célzó ellenzéki kezdeményezéssel. A tervezet elfogadása esetén kizárólag a közeli hozzátartozók szabadulhatnának meg a fizetési kötelezettségtől és csak meghatározott értékhatárig érvényesülne a mentesség.
Vágólapra másolva!

Abban a kérdésben, hogy a tervezetben jelenleg szereplő18 milliós értékhatár felett milyen illetékkulcsokat alkalmaznának a jövőben, eddig még nem született egyezség. A közeli hozzátartozói kört meghaladóan egyelőre minden szabály változatlan maradna a híradások szerint.

Ahhoz, azonban, hogy pontosan meg lehessen ítélni, mit is jelent a küszöbön álló változás, át kell tekinteni egyrészt azt, hogy vajon ki tekinthető jogi szempontból közeli hozzátartozónak, másrészt pedig a jelenleg hatályos illetékfizetési szabályokat is.

Kissé bonyolult a jelenlegi helyzet

Az öröklési illetéket az adott örökösnek jutott örökség értéke alapján kell kiszámítani. Ennek meghatározása során a vagyontárgyak forgalmi értékéből le kell vonni a hagyatékot terhelő tartozásoknak (így a temetési költségek, a hagyatéki költségeknek és hagyatéki eljárás költségeinek, az örökhagyó tartozásainak, valamint az esetleges, kötelesrészen, illetve a hagyományon, meghagyáson alapuló kötelezettségeknek) az örökösre eső részét. Az értékeléskor ugyanis a terheket a megszerzett vagyon arányában kell számításba venni. Fontos tudnivaló ugyanakkor, hogy a hagyatéki terheket az örökösnek igazolnia kell. A szokásos mértékű temetési költségek ellenben bizonyítás nélkül is elfogadhatók.

Vannak olyan vagyontárgyak (például a gépjárművek), amelyek öröklésekor nem a hagyaték részeként, hanem külön kell illetéket fizetni. Éppen ezért a gépjármű értékét az örökség értékének megállapításakor nem veszik figyelembe, és a rá eső terheket sem kell a hagyaték forgalmi értékéből levonni.

Az öröklés esetén alkalmazandó illetékkulcsok az örökhagyóval fennálló rokoni kapcsolat fokától, illetve annak hiányától, a vagyontárgyak jellegétől, illetve azok értékétől függ az alábbi táblázat szerint:

Csoport

Általános illetékkulcs (százalék)

Lakástulajdon illetéke (százalék)

1. Az örökhagyó gyermeke, házastársa, szülője, valamint a háztartásában eltartott szülő nélküli unokája terhére
  • 18 millió forintig 11
  • 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 15
  • 35 millió forint feletti rész után 21
  • 18 millió forintig 2,5
  • 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 6
  • 35 millió forint feletti rész után 11
2. az előző csoportba nem tartozó unoka, nagyszülő, testvér terhére
  • 18 millió forintig 15
  • 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 21
  • 35 millió forint feletti rész után 30
  • 18 millió forintig 6
  • 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 8
  • 35 millió forint feletti rész 15
3. Minden más örökös terhére
  • 18 millió forintig 21%
  • 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 30
  • 35 millió forint feletti rész után 40
  • 18 millió forintig 8
  • 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 12
  • 35 millió forint feletti rész után 21


Az örökbe fogadott, a mostoha- és nevelt gyermek a vér szerinti gyermekkel, az örökbe fogadó, a mostoha- és nevelőszülő a vér szerinti szülővel egy tekintet alá esik.

Az autók külön kategóriát képeznek

Gépjármű (pótkocsi) öröklése során az adásvételhez kapcsolódó illeték dupláját kell megfizetni. Az öröklési illeték tehát cm3-enként 36 forint. Az 1890 cm3 feletti személygépkocsik és az 500 cm3-t meghaladó motorkerékpárok után ellenben cm3-enként 48 forintot kell illetékként fizetni.

A pártok emelnék az értékhatárt

Huszonötmillió forintos értékhatár alatt nem kellene öröklési illetéket fizetni, ha az Országgyűlés elfogadja a jogszabály-módosítást - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke csütörtökön az e tárgyban tartott ötpárti egyeztetés után újságíróknak.
A 25 millió forintos értékbe minden vagyontárgy, a lakás, az autó, vagy a kiskert is beletartozna, ez alatt az egy örökösre jutó teljes hagyaték illetékmentes lenne, 25 millió forint felett 10 százalék illetéket kellene fizetni - tudósított az MTI.
A parlamenti pártok képviselői egyetértettek az öröklési illeték csökkentésével és egyszerűsítésével, de az csak hétfőn, a törvényjavaslat benyújtása előtt derül ki, hogy aláírják-e az előterjesztést.
Az MDF eredeti javaslata az volt, hogy 18 millió forintig legyen adómentes az egy örökösre jutó hagyaték. Az egyeztetésen a képviselők között kompromisszum alakult ki abban, hogy 25 millió forint legyen az értékhatár. A nem egyenes ági rokonnak 10 százalékot kellene fizetnie értékhatártól függetlenül.
A 27 európai uniós tagállamból 16-ban egyáltalán nincs öröklési illeték, vagy a közeli hozzátartozóknak nem kell fizetniük.

A kizárólag elektromos hajtómotorral ellátott gépjárművel után kilowattonként 1600 forint az illeték mértéke. A Wankel hajtómotorral üzemelő gépjárművek után minden megkezdett cm3-e után 72 forint az öröklési illeték. Pótkocsi tulajdonjogának megszerzéséért, ha a legnagyobb össztömege a 2500 kg-ot nem haladja meg 18 ezer, minden más esetben pedig 44 ezer forint illetéket kell fizetni.

Akiknek nem kell fizetniük majd

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) közeli hozzátartozónak tekinti a házastársat, az egyeneságbeli rokonokat (ide tartoznak a lemenő és a felmenő családtagok), az örökbefogadottat, a mostoha- és neveltgyermeket, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülőt, valamint a testvért. Az évek óta szakmai előkészületben lévő új Ptk. e kört egyedül a bejegyzett élettárssal bővítené. (Az élettársak bejegyzésére egyébként egy már elfogadott törvény alapján 2009. januárjától kerülhet sor.)

A fent ismertetett táblázat tehát jelentősen átalakulhat a jövőben. Az 1. és a 2. kategóriában 18 millió forintig megszűnne az illetékfizetési kötelezettség, felette pedig várhatóan csökkenhetnek az egyes illetékkulcsok. A könnyítés a távolabbi rokonsági fokban álló, 3. csoportba tartozó felmenőket (így a dédszülőket) és lemenőket (pl. dédunokákat) is érintené. A jelenleg napvilágra került tervek szerint ugyanakkor a testvért leszámítva nem változik a többi oldalági rokon (unokabáty, unokanővér, unokaöcs, unokahúg) helyzete.