A Mazda harmadának eladására készül a Ford

Vágólapra másolva!
A hétvégén látott napvilágot az az értesülés, hogy az amerikai Ford Motor Co mintegy 20 százaléknyi részesedést tervez eladni a japán Mazda cégben, amelyben a jelenlegi tulajdonhányada 33,4 százalék.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Ford állítólag japán cégeket bízott meg a részesedés eladásával. A Mazda bizonyos hányadot megvásárolna a felkínálásra kerülő részesedésből, de komolyan érdeklődik a Ford-tulajdonrész iránt a Sumitomo japán kereskedőház és az indiai Tata Motors is. A Mazda az ötödik legnagyobb japán autógyártó a Toyota, a Honda, a Nissan és a Mitsubishi után.

A Ford részvényei az amerikai hitelválság nyomán zuhantak mélypontra. Pénteken két dollár alatt (1,99) volt a részvény, megközelítve egyéves mélypontját (1,88 dollár). A Ford részvényei idén, a válság kiszélesedése előtt még 8 dollár fölött forogtak a New York-i tőzsdén, 52 heti csúcsuk pedig 9,24 dollár volt.

A pénzügyi válságon sokat veszített amerikai Citigroup bankcsoport közben azt közölte, hogy 5,5 százalékról 3,1 százalékra csökkentette a részesedését a General Motors-ban (GM). Az első számú amerikai járműgyártó árfolyama hatvan éve legalacsonyabb szintre esett a New York-i értéktőzsdén pénteken a csökkenő amerikai autóeladások és a hitelválság miatt. A GM részvénye mindössze 4,89 dollár volt a Wall Streeten