Még nem bocsát el Magyarországon a Bosch

Vágólapra másolva!
A gépjárműipari termelés-visszafogás hatására a világ legnagyobb autóipari beszállítója, a Bosch Csoport egyelőre nem tervez elbocsátásokat Magyarországon, ám ha jelentősen csökkennek a megrendelései, akkor szükség esetén a határozott idejű szerződéseket nem hosszabbítja meg.
Vágólapra másolva!

Thomas E. Beyer, a Bosch csoport magyarországi lépviselője csütörtökön az MTI-nek elmondta: sem Budapesten, sem vidéken nem tervezik, hogy állandó munkavállalóitól megválik a cégcsoport. A Bosch-nak Magyarországon több mint 7500 alkalmazottja van.

A képviselő közölte: már kezdik érezni az autóipar lassulását. Mivel a nagy partnereinek eladásai csökkentek és ezért kevesebbet termelnek, így csoport is kisebb megrendeléseket kap.

Csökkent a cég profitvárakozása

A képviselő kifejtette, hogy az év eddigi részében minden a terveknek megfelelően haladt, a rendelések nagy részét már kiszállították. Számítanak azonban arra is, hogy az év hátralévő részében csökkennek a megrendelések, igaz, még nem tudják, hogy pontosan mennyivel.

Thomas E. Beyer az előzetes becslések kapcsán jelezte, hogy a Bosch várhatóan nem éri el az idei évre tervezett forgalom-növekedést, ám adatok hiányában erről sem tudott többet mondani.

A pénzügyi válsággal kapcsolatban rámutatott a Bosch Csoport nemzetközi és magyar szinten is masszív tőkeállománnyal rendelkezik, ezért a válság közvetlenül nem érinti. A csoport nem készült hitelfelvételre, ezért sem elhalasztani, sem pedig törölni nem kellett a tervezett magyar befektetéseket sem.

Folytatják a magyarországi beruházásokat

A Bosch éppen ezért nem fogja vissza az idei évre tervezett magyarországi kutatás-fejlesztési kiadásait sem, illetve továbbra is folyamatosan vesz fel villamos- és gépészmérnököket Hatvanba, Miskolcra, valamint a Bosch Budapesti Fejlesztési Központjába. Ez utóbbi esetében folyamatosan és nagy létszámban terveznek a bővítést: 2008 végére például 450-re növelik a létszámot a tavaly év végi 300-ról. A központban ma már 400 ember dolgozik, s a Bosch reméli, hogy az év végig még sikerül 50 magyar mérnököt felvenni.

A képviselő aláhúzta, hogy nagyon jelentős fejlesztési potenciállal rendelkeznek Magyarországon, most is több száz mérnököt tudnak felvenni Budapesten, Miskolcon és Hatvanban. Részben azért, mert a fejlesztési központ egyre több megbízást kap.

Thomas E. Beyer elmondta, hogy amennyiben jelentősen csökken a rendelésállományuk, a csoport is kevesebb megrendelést tud adni a beszállítóiknak, ám szerződésbontást nem terveznek velük.

A Bosch az elmúlt hat évben 450 millió eurót költött Magyarországon állóeszköz-beruházásokra. A csoport a magyar piacon tavaly 25 millió eurót költött kutatás-fejlesztésre, ami 50 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A Bosch a tervek szerint a magyarországi gyáraiban és a budapesti K+F központjában az idén újabb jelentős összeget, mintegy 30 millió eurót fordít erre a tevékenységre.

A Bosch 13 társaságot működtet Magyarországon.