Új típusú IMF-hitel a feltörekvő gazdaságoknak

Vágólapra másolva!
Új típusú, rövid lejáratú hitelfelvételi lehetőséget jelentett be a Nemzetközi Valutaalap (IMF) azon feltörekvő gazdaságú országok megsegítésére, amelyek eddig jó gazdasági teljesítményt nyújtottak, de a pénzügyi világválság miatt most önhibájukon kívül hitelfelvételi nehézségekkel küszködnek.
Vágólapra másolva!

Új programmal bővül a valutaalap hitelezési eszköztára. Az IMF eddig alapvetően olyan országoknak nyújtott hiteleket, amelyek a finanszírozási igény kielégítése mellett gazdaságpolitikájuk kiigazítására is szorultak. Nem létezett viszont olyan IMF-hitel, amellyel a helyes gazdaságpolitikát folytató, feltörekvő gazdaságú országok a mostani pénzügyi válságban rövid távú likviditási problémáikat kezelhetnék a bizalom és a stabilitás fenntartása érdekében.

A rövid távú likviditási hitelnek (angol nevének rövidítésével: SLF) nevezett új pénzügyi mentőövvel az IMF által előre kiválasztandó, eddig megfelelő gazdaságpolitikát folytató és fenntartható adósságteherrel rendelkező országok élhetnek majd. Az IMF az adósság fenntarthatóságának vizsgálatakor rendszerint a köz- és magánadósság fenntarthatóságát is elemzi.

A hitel összege elérheti az adott ország IMF-kvótájának ötszörösét, jóllehet a tagországok által felvehető hitelmennyiséget eddig általában a kvóta háromszorosára korlátozták. A valutaalap nem szab majd külön feltételeket a hitel felvételéhez, miután úgy döntött, hogy az adott ország kérheti az új típusú hitelt. Az SLF lejárati ideje három hónap, a kiválasztott országok egy év alatt legfeljebb háromszor vehetik igénybe.

Dominique Strauss-Kahn IMF-vezérigazgató washingtoni sajtóértekezletén nem volt hajlandó megnevezni egyetlen olyan országot sem, amely a kiválasztandók közé kerülhet. Megjegyezte viszont, hogy a valutaalap bizalmasan fogja kezelni, ha az új hitelprogramban való részvételre alkalmasnak minősített valamely ország az IMF-hez fordul a pénzügyi mentőövért.

Strauss-Kahn egyúttal elismerte, hogy szűkössé válhat az IMF segítségre fordítható, rendelkezésre álló tartaléka, amit kedden már a Financial Times című brit lap, illetve Gordon Brown brit kormányfő is felvetett. A valutaalapnak 200 milliárd dollárnyi könnyen mozgósítható pénze van, és még további 50 milliárd dollárt tud gyorsan felhajtani.