Forintgyengülés jöhet a dollár miatt

Vágólapra másolva!
A dollár tovább erősödött a nemzetközi piacokon, ezért elképzelhető, hogy a forint gyengülni fog a keddi kereskedésben. A magyar deviza árfolyamára a zöldhasú mellett hatással lehetnek a késő délután megjelenő államháztartási adatok is.
Vágólapra másolva!

Kedden kora délelőtt 241 és 242 forint között mozgott az euró árfolyama a bankközi devizapiacon, ami nem jelent számottevő változást a tegnap délután feljegyzett 241,50 forint körüli árfolyamhoz képest. (Hétfőn egyébként rendkívül izgalmas napot zárt a magyar deviza, reggel még 238 forint alatt is jegyezték az eurót, majd innen fokozatosan növelte előnyét a közös európai fizetőeszköz.)

A dollár euróhoz mért jegyzése a kedd reggeli nemzetközi kereskedésben a 1,41 alá került, amiben többek között az olajár esése játszott szerepet. A Takarékbank piaci kommentárja szerint elképzelhető, hogy a nap folyamán a kurzus átlépi az 1,40-es szintet. Mivel a zöldhasú erősödése a magyar deviza jegyzésére negatívan hat, a forint gyengülhet a kereskedés hátralévő részében.

A forint árfolyamát emellett befolyásolhatják a délután 5 órakor megjelenő államháztartási adatok Az augusztusra több mint 90 milliárd forintos mínuszt váró Pénzügyminisztérium a közelmúltban az idei évre vonatkozó deficitprognózist 1110 milliárd forintról 1032 forintra mérsékelte, ez pedig a GDP-arányos hiány 4 százalékról 3,8 százalékra történő csökkenését jelentené.