Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia
Vágólapra másolva!
A következő hetek várható politikai bizonytalansága nyomás alá helyezheti a forintot - mondta el a Bloombergnek Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője. Hétfő reggel érezhető eséssel indított a forint, és kérdéses, hogy erre miképp reagál a jegybank.
Vágólapra másolva!

Hétfőn reggel valamivel 7 óra után az euró 302 forint körül járt, azaz nagyjából azon a szinten, ahol pénteken bezárt a piac. Fél 8-kor azonban már 308 forint volt a jegyzés, ami jelentős gyengülést jelent, főleg, hogy a kurzus meredeken emelkedve nyitott. Nyolc óra előtt pár perccel 307 forint volt a jegyzés.

A Raiffeisen devizakereskedői szerint a hétfő kora reggeli gyengülés nem feltétlenül irányadó, mert a kereskedés kezdeti szakaszában jellemzőbbek a nagy kilengések.

Jegybanki lehetőségek

A jegybanki lehetőségek között ott van a kamatok emelése (az MNB monetáris tanácsa ma délután tartja ülését), a deavvizaőpiaci intervenció (jelen esetben forint vétele euróval szemben), illetve a kivárás is. A kamatemelés viszonylag komoly beavatkozásnak számít, és ezen felül nem is nagyon van más lehetősége az MNB-nek, így feltehetően erre csak akkor kerül sor, ha a forint nagyon begyengül - ez a szint devizakereskedők szerint 315 forintnál lehet jelenleg, azaz ennél alacsonyabb kurzus nem fogja a kamatok emelését okozni.

Barcza úgy véli, hogy az esetleges kamatemeléssel meg lehet védeni a magyar deviza árfolyamát. A piac a Gyurcsány Ferenc lemondása előtti felmérések szerint a kamatszint tartását várja a mai MNB-üléstől, de egyre többen fogalmaznak, úgy, hogy ha a forint jelentősen gyengül a kamatos ülés előtt, akkor az MNB kénytelen lesz emelni.

Sok múlik a jelöltön

A forint árfolyamát minden bizonnyal nagy mértékben az mozgatja majd, hogy milyen hírek jelennek meg a követkző miniszterelnök személyével és programjával kapcsolatban. Egyelőre csak találgatások vannak Gyurcsány utódjával kapcsolatban, felmerült Bajnai Gordon gazdasági miniszter, Simor András MNB-elnök, Surányi György egykori MNB-elnök és Gráf József agrárminiszter neve is.

Lakner Zoltán, a Vision Consulting elemzője szerint a következő miniszterelnök valószínűleg közgazdász lesz. Kiss Péter kancelláriaminiszter az MTI-nek azt mondta, hogy az új kormányfő valószínűleg nem pártpolitikus lesz.

A forint márciusban soha nem látott szintre esett az euróval szemben, miután az uniós vezetők visszautasították Gyurcsány válságkezelési tervét Brüsszelben. A Bloomberg emlékeztet, hogy nem a magyar kormányfő a válság első áldozata a régióban, a lett kormány a múlt hónapban adta be lemondását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről