Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Megerősítette az OTP és az MKB besorolását a Fitch

Vágólapra másolva!
Megerősítette csütörtökön az OTP Bankra és az MKB Bankra érvényben tartott támogatási besorolását a Fitch Ratings, a két magyar pénzintézet állami, illetve tulajdonosi támogatásának nagy valószínűségére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő osztályzati megerősítése a londoni bejelentés szerint az OTP 2-es, illetve az MKB lehető legjobb, 1-es támogatási besorolására vonatkozik. A Fitch e bankokra teljes körű besorolást nem állapított meg, csak támogatási osztályzattal listázza a két pénzintézetet.

Az OTP-besorolás megerősítéséhez fűzött elemzésében a cég azt írta: az osztályzat tükrözi azt a rendszerszintű fontosságot, amelyet az OTP a Fitch megítélése szerint a magyar bankrendszeren belül betölt, és azt, hogy a hitelminősítő "nagyon valószínűnek" tartja az OTP támogatását a magyar kormány részéről, ha erre szükség lenne.

Az MKB megerősítése az elemzés szerint azt mutatja, hogy a Fitch Ratings szerint szükség esetén "rendkívül valószínű" a támogatás a magyar bankban 89,61 százalékos részesedéssel bíró anyavállalat, a Bayerische Landesbank részéről.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service május végén nyolc magyar bank - az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a CIB Bank, a K&H, az MKB, az Erste Bank Hungary, a Budapest Bank és az MFB - besorolásait rontotta egyes esetekben több fokozattal, azzal az indokkal, hogy szerinte a magyar bankrendszer működési környezetének gyors romlása jelentős nyomást gyakorol az érintett pénzintézeteknek a pénzügyierő-osztályzattal kifejezett önálló hitelképességi mutatóira.

A Moody's néhány nappal később nyolc lengyel, kilenc szlovák és hét cseh pénzintézet kilátását, illetve besorolását is rontotta, a gazdasági visszaesés miatt általa valószínűsített hitelveszteségekre, illetve a kormányok támogatási kapacitásának várható csökkenésére hivatkozva.

A cég e héten közölte azt is, hogy fenntartja a magyar bankszektor egészére érvényben lévő negatív kilátását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről