Jól teljesített a német ipar

Vágólapra másolva!
Újabb reményteli jeleket lát a német gazdasági napilap, a Handelsblatt az ottani gazdaság újjáéledésére. Az ipar - különösen a feldolgozóipar, azon belül pedig az autóipar - májusban ugyanis a vártnál jobban teljesített.
Vágólapra másolva!

Havi szinten, ár- és szezonális hatásoktól megtisztítva az összetermelés 3,7 százalékkal nőtt májusban - közölte a német gazdasági minisztérium. Ez a Handelsblatt szerint 1993 óta a legnagyobb növekedés havi összehasonlításban. Az előző hónapban a termelés még 2,6 százalékkal csökkent.

"A termelőszférában a kibocsátás túljutott a lejtmeneten" - fogalmazott kissé nehézkesen a német minisztérium. A legnagyobb növekedés az autóiparban és az autóalkatrész-gyártásban volt kimutatható. Ugyanakkor más iparágakban is gyengült a "lefelé mutató dinamika", és helyenként már növekedés is tapasztalható.

A mostani, szerdai közlés nem meglepő, mert kedden már kedvező jeleket mutatott a német ipari megrendelések alakulása, a minisztérium már akkor is növekedésről számolt be. Májusban ugyanis a megrendelésállomány 4,4 százalékkal volt nagyobb, mint áprilisban. (Ez kétéves pozitív rekordot jelentett.)

A szerdai adatok szerint igen dinamikusan bővült a német ipari szektor, 5,1 százalékkal, a beruházási javak előállítása pedig egyenesen 8,3 százalékkal ugrott meg.

Ugyanakkor a fogyasztási cikkek előállítása mindössze 0,6 százalékkal bővült. Az építőipar 3,2, az energiaszektor 3,8 százalékkal növekedett.

A német feldolgozóipar bővülése különösen jó hír Magyarország számára, hiszen a magyar cégek jelentős részben beszállítói a német vállalatoknak, és Magyarország legfőbb exportpiaca Németország.