Egy görög exminiszter Siemens-kenőpénzről vallott

Vágólapra másolva!
Lefizetett egy korábbi minisztert Görögországban a Siemens - ismerte el az érintett politikus. A most kirobbanó botrány egy 10 évvel ezelőtti esetre derített fényt, a 2004-es olimpiai játékok közvetítési jogaiért zajló lobbizáskor.
Vágólapra másolva!

Tassos Mantelis, egy korábbi szocialista miniszter közölte a parlament egyik bizottságával, hogy 1998-ban 100 000 eurónak megfelelő összegű kenőpénzt fogadott el a Siemenstől. A miniszter azt állította, hogy a pénz "kampány-támogatás" címen lett elköltve. Az exminiszter egy svájci bankszámlára kapta a pénzt, mielőtt pénzmosás gyanújával letartóztatták volna.

Két évvel az első esetet követően, 2000-ben ismét egy 110 000 eurónyi átutalás érkezett ugyanarra a svájci bankszámlára, egyelőre ismeretlen donortól - írja a BBC.

Az ügy a 2004-es athéni olimpiára való felkészüléssel hozható összefüggésbe. A Siemens azért kente meg a politikust és más hivatalnokokat, mert azt remélték, hogy egy zsíros szerződést köthetnek majd az olimpiai játékok közvetítési jogainak megszerzésére.

A görög legfelsőbb bíróság csütörtökön hivatalosan is megvádolta az exminisztert pénzmosás megalapozott gyanújával, és megtiltotta Mantelisnek, hogy elhagyja az országot.

Ebben a hónapban már kipattant egy botrány egy, a most hivatalban lévő görög miniszterrel kapcsolatban, aki a turizmusért felelt, de elbocsátották a hivatalából a férje rendezetlen adótartozása miatt.

Az ehhez hasonló korrupciós ügyek hetek óta reflektorfényben vannak Görögországban, mivel a rekordméretű költségvetési hiány és államcsőd-közeli helyzet a feketepiac működésének és a rengeteg be nem fizetett adónak is köszönhető. Eközben a miniszterelnök, Jeórjiosz Papandreu ígéretet tett a korrupció felszámolására.

Ami a Siemenset illeti, 2008-ban 1,3 milliárd eurót kellett kifizetnie különböző vesztegetési ügyek miatti büntetésként, amit 2000 és 2006 között követett el a cég. Ez az egyik legkirívóbb eset a német cégek történelmében.