Kopits György: Brüsszel nem tud 27 költségvetést ellenőrizni

Vágólapra másolva!
"Brüsszel nem tud 27 költségvetést ellenőrizni" címmel közölte a Wall Street Journal Kopits György írását. A költségvetési tanács elnöke szerint az Európai Uniónak szüksége lenne arra, hogy belföldi, független szakértők ellenőrizzék a pénzügypolitikát.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió Stabilitási és Növekedési Paktumát eredetileg azért hozták létre, hogy kordában tartsák egyes tagállamok potyautas magatartását: azt, hogy csak a közös valuta előnyét élvezzék anélkül, hogy annak árát megfizetnék (a költségvetés kontrollálása képében) - írja Kopits György, a Wall Street Journalban megjelent cikkében. A szakember szerint jelenleg a paktum újraformálása zajlik, a szuverén adósság fenntarthatóságát képzelik el vele.

A közgazdász írásában kitér arra, hogy 2004-ben volt a paktum első nagy tesztje, amikor Németország és Franciaország figyelmen kívül hagyhatta a túlzott deficit esetén követendő eljárást. Ezt követően a paktumot módosították, és a mennyiségi eltéréseket könnyebben lehetett a strukturális átalakítással magyarázni. Eközben azonban kevés figyelmet kapott a felügyelet és a végrehajtás.

A paktum sebezhetősége a pénzügyi válság kezdetén mutatkozott meg. 2008-tól a pénzpiacok egyre érzékenyebben reagáltak a növekvő költségvetési hiányokra, különösen azután, hogy Athén rajtakapták: manipulálja adatait. Az ezt követő adósságválság megmutatta, hogy az EU mennyire nem rendelkezik megfelelő eszközökkel a szabályok betartatására. A bizottságnak egy hadseregnyi könyvelőre, ügyvédre, költségvetési szakértőre és közgazdászra lenne szüksége, hogy 27 ország költségvetési számláit kövesse egyszerre figyelemmel - írja a helyzetről Kopits György.

A költségvetési tanács elnöke írásában tagállami szintű, független intézetek létrehozását javasolja, melyek figyelemmel kísérnék és ellenőriznék a pénzügypolitikát. Ők könnyebben tudnák jelezni a törvényhozóknak és a közvéleménynek a potenciális költségvetési problémákat, sokkal hamarabb, mint a piac vagy a hitelminősítők.

Ezért szerinte az EU-nak kellene ösztönöznie a tagállamokat arra, hogy létrehozzák saját független költségvetési felügyeletüket. A bizottság minimumszabályokat fogalmazhatna meg a függetlenség és az elszámoltathatóság területén.