Felszámolják az elhíresült esztergomi garázsépítőt

Vágólapra másolva!
Elrendelte a bíróság annak a cégnek a felszámolását, amely 1,4 milliárd forintért adott el Esztergom városának parkolóhelyeket a Mária Valéria mélygarázsban. A garázsban nemrég tartószerkezeti, teherbírási és vízszigetelési hibákat tártak fel.
Vágólapra másolva!

Esztergom városa három évvel ezelőtt, a fideszes Meggyes Tamás vezette önkormányzat működése idején adott el 200 millió forintért egy telket a Prímás-szigeten a Giegler Kft.-nek, hogy arra a cég szállodát és mélygarázst építsen - írja a Gazdaság internetes szakportál. Utóbbiban a város a lakosság előzetes tájékoztatása nélkül nettó áron több mint 1,4 milliárd forintért vásárolt parkolóhelyeket, amit az esztergomi civilek kifogásoltak, de Meggyes Tamás a szocialisták lejárató kampányának nevezte az ügyet, és úgy nyilatkozott, hogy a parkolóhelyek megvásárlása kifejezetten jó a városnak és az önkormányzatnak is.

Az esztergomi Prímás-szigeten található Mária Valéria mélygarázs idén januárban nyilvánosságra került szakértői vizsgálata során tartószerkezeti, teherbírási és vízszigetelési hibákat tártak fel, és megállapították, hogy bármikor életveszélyes helyzet alakulhat ki az építményben. A láthatóan projektcégként létrehozott Giegler Kft. kivitelezője mindkét esetben az Agimpex Kft. volt.

Az Agimpex Kft.-t 1996 novemberében jegyezték be a cégbíróságon, ám 2009. novemberében Crumerum Építő Kft.-re változtatták a nevét. A társaság felszámolását több mint egy hónapja, 2011. február 7-én elrendelte a bíróság - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A korábban lábatlani, majd nyergesújfalui székhellyel rendelkező cég a névváltozással egyidejűleg székhelyet és ügyvezetőt is cserélt, vélhetően fantomizálódott.

A társaság ügyvezetője 2009. novemberéig Gimesi Sándor volt, majd bő egy hónapra egy guineai magyar férfi, Kelemen Imre vette át az irányítást, azóta pedig Jáger János Mihály jogosult a cégjegyzésre. Az utolsó, 2008-as beszámoló szerint az Agimpex Kft. közel 5,3 milliárd forintos árbevételt és 13 millió forint adózás előtti eredményt ért el

A feltételezett fantomizálódással egyidejűleg a társaságból két jogutódot is létrehoztak: a nyergesújfalui székhelyű Agimpex Építő Zrt.-be menekítették az Agimpex Kft.vagyonának jelentős részét, így ez a társaság örökölte a jogokat és a kötelezettségeket is. Az Opten adatai szerint a legutóbbi, 2009-es mérleg szerint a társásag - melynek ügyvezetője és tulajdonosa Gimesi Sándor lett - 1-1 milliárd forintos befektetett-, és forgóeszköz állománnyal rendelkezik. Az eredménykimutatás szerint a cég árbevétele közel 443 millió forintra rúgott és 2,5 millós veszteséggel zárta az évet.

A másik jogutód, az Agimpex 2009 Építő Kft. időközben több kézen átfutott, de most ismét az alakuláskori helyzet áll fenn, azaz Gimesi Sándor a tulajdonos és az ügyvezető is. A kft. az Opten adatai szerint 2009-ben több mint 103 millió forint árbevételt ért el, adózás előtti eredménye pedig mintegy 36 millió forintot tett ki.

Az egykori Agimpex Kft.-től a Mária Valéria Hotel és a parkoló kivitelezését megrendelő Giegler Kft.-t 3 milliós tőkével még 2004-ben alapította Gimesi Sándor, az ügyvezető azóta is ő, és tavaly november óta társtulajdonos a testvére, Gimesi Csaba Zsolt is. A társaságból 2009 nyarán a vagyon felével kivált a Mária Valéria Business Hotel Szállodaipari Kft. és 5 százalékkal a Giegler 2009 Kft., ezen cégek tulajdonosa és ügyvezetője is Gimesi Sándor.

Az Agimpex Kft. felszámolásának következményeivel, a várost ért kár nagyságával és a tervezett lépésekkel kapcsolatban a Gazdaság megkereste az esztergomi önkormányzatot, de a cikk megjelenéséig nem kapott választ.