Magyar cégek előtt is megnyílik az út a kínai forrásbevonás felé

Vágólapra másolva!
Európában terjeszkedik Kína második legnagyobb brókerháza. A tranzakció magyar cégek kínai forrásbevonását is előmozdíthatja.
Vágólapra másolva!

A Crédit Agricole Corporate and Investment Bank (CA-CIB) és a CITIC Securities, Kína második legnagyobb brókerháza bejelentette, hogy utóbbi egy összesen 374 millió dolláros tranzakció keretében nem egészen 20-20 százalékos részesedést szerez az Európai Befektetési Bank európai, illetve ázsiai brókercégében. A CA-CIB mindkét brókerházban meghatározó tulajdonos marad - írja a Gazdaság.hu üzleti hírügynökség.

A tranzakció magyar szempontból sem érdektelen, hiszen a CITIC Securities a kínai belföldi piacon a részvény- és a kötvényértékesítés terén is az egyik legnagyobb szereplő, így a két cég együttműködésével magyar cégek előtt is megnyílhat a kínai forrásbevonás lehetősége - kommentálta a tranzakció jelentőségét Molontay Tamás, a CA-CIB magyarországi fióktelepének vezérigazgatója.

A két cég nem zárta ki a további együttműködés lehetőségét, ráadásul 2010 májusa óta tárgyalnak egy Ázsiára és a Csendes-óceán térségére koncentráló befektetési bank létrehozásáról.