Uniós ügyletnek álcázott áfacsalást derítettek fel a pénzügyi nyomozók

Vágólapra másolva!
Áfamentesen vásárolt gabonát, amelyet azonban belföldön, áfával növelt áron adott el két férfi egy szlovák cég nevében. A nyomozás eddigi adatai szerint ezzel mintegy 110 milliós adóhiányt halmoztak fel.
Vágólapra másolva!

Uniós ügyletnek álcázott áfacsalást derített fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Baranya megyében. A vámhivatal közleménye szerint különböző termelőktől vásárolt nagy mennyiségben kukoricát, repcét, búzát egy szlovák cég nevében két férfi, akiket most különösen nagy értéket meghaladó adócsalással gyanúsítanak a pénzügyi nyomozók.

Az áru az Európai Unió helyett mindössze Pécsig, onnan pedig belföldi vásárlókig jutott el. Az uniós ügyletnek álcázott beszerzéskor a termelőknek nem fizettek áfát, eladáskor azonban bruttó értéken számoltak. A jelentős forgalom ellenére a felszámolt áfát a cég vezetői nem vallották be. A csalók 110 millió forintnyi adóhiányt halmoztak fel. A cég két vezetőjét előzetes letartóztatásba helyezték; az elcsalt adó és az ahhoz kapcsolódó bírságok megfizetése mellett akár nyolc év börtönbüntetésre is számítaniuk kell az elkövetőknek - áll a NAV közleményében.