Vágólapra másolva!
Olli Rehn európai uniós pénzügyi biztos szóvivője szerint jó szellemiségben zajlott a magyar jegybanktörvényről a hét elején tartott ötoldalú szakértői egyeztetés. Brüsszelben jelenleg elemzik a kormány keddi, MNB-törvényt érintő módosító javaslatát, amely azonban kevesebb, mint amit a nemzetközi szervezetek korábban kértek.
Vágólapra másolva!

"Elégedettek vagyunk azzal, hogy a tárgyalások túlnyomórészt jó szellemben zajlottak" - fogalmazott Amadeu Altafaj Tardio az Európai Bizottság szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján, egy kérdésre válaszolva.

Korai még kommentálni az informális megbeszélések eredményeit, hiszen csak az első találkozóról volt szó, de "haladnak a munkával" - közölte Olli Rehn EU-biztos szóvivője szerdán Brüsszelben. Amadeu Altafaj Tardio elmondása szerint a nemzetközi szervezetek részéről részletesen elemzik a jegybanktörvénnyel kapcsolatos módosító javaslatokat. Emlékeztetett arra, hogy az egyeztetéseken - amelynek első fordulóját az Európai Központi Bank (EKB) székhelyén, Frankfurtban tartották - az EKB, az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a magyar kormány képviselői vesznek részt.

A kormány kedden nyújtotta be az országgyűlésnek a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt módosító javaslatait. "A magyar kormány által benyújtott törvénymódosítás az Európai Unió Bizottságának Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásában kifogásolt egyes pontjait érinti" - áll a tárca közleményében, amely szerint "e pontok tekintetében a magyar kormány által javasolt módosításokat az Európai Bizottság is tudomásul vette, amiről a kormányt írásban tájékoztatta".

A módosítás azonban kevesebb, mint amit az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank kért. Marad a monetáris tanács bővítésének lehetősége, és továbbra sem nyúlnak a jegybanki vezetők a kormányváltás után csökkentett fizetéséhez, pedig a jegybanki függetlenség az EU-IMF hitel egyik előfeltétele. Amadeu Altafaj Tardio szóvivő ezt szerdán is megerősítette.

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter április elején közölte, hogy ötoldalú, szakértői szintű eseti munkacsoport kezd egyeztetést arról, hogy milyen konkrét formát öltsön az a csomag, amely a magyar jegybanki függetlenséggel kapcsolatos szabályokat tartalmazza.