Önti a milliárdokat bankjaiba Spanyolország

Vágólapra másolva!
Több mint duplájára nyílik az a keret, amelyet a spanyol kormány a bankok kimentésére fordít, miután a vártnál jóval több pénzt, 19 milliárd eurót fordít az ország második legnagyobb bankjának kimentésére.
Vágólapra másolva!

A spanyol kormány 19 milliárd eurót (mintegy 5700 milliárd forintot) juttathat a Bankia spanyol banknak, hogy ezzel eloszlassa az ország bankszektora miatti aggodalmakat - írta a Financial Times.

A spanyol állam ezzel 90 százaléknyi befolyást szerezne a második legnagyobb spanyol bankban. Az összeg valóban alkalmas a bankpánik miatti aggodalom letörésére, mivel körülbelül 5 milliárd euróval több mint ami a szabályok szerint szükséges lenne. A kormány szigorú szabályokat hozott, de ennek a spanyol bankok alig tudnak megfelelni.

A Financial Times információi szerint a pénzt az ingatlanpiaci befektetések veszteségeinek pótlására használják majd fel. A 19 milliárdos összeg jóval több, mint amire a piac számított. 14 milliárd elég lett volna a szabályoknak való megfeleléshez, így az elemzők átlagosan 15 milliárdos mentőcsomagot vártak.

A 19 milliárdos tőkejuttatással már 33 milliárd euró az az összeg, amelyet a kormány bankmentésre fordított. Az FT szerint tovább is nőhet az összeg, mivel a válság mélyülésével a kisebb pénzintézetek is a kormányhoz fordulhatnak segítségért.