Zuhan a profit a France Telecomnál - Jön a nagytakarítás

Vágólapra másolva!
Mintegy ötödére zuhant 2012-ben a France Telecom profitja az egy évvel korábbi nyereséghez képest, amivel az elemzői várakozásokat is nagy mértékben alulmúlta a vállalat. A gyenge eredmény egy hatalmas, 1,84 milliárd eurós leírással magyarázható, ami részben a lengyel TPSA leányához köthető. A korántsem túl acélos évet követően a menedzsment megerősítette eddigi előrejelzéseit, amit kedvezően fogadtak a befektetők, ugyanakkor örömük gyorsan elillant.
Vágólapra másolva!

Óriási profit zuhanás

Jelentős profit zuhanásról számolt be ma reggel megjelenő 2012-es jelentésében a legnagyobb francia mobilszolgáltató, a France Telecom. A társaság tavaly 820 millió eurós nyereséget ért el, míg a Bloomberg által megkérdezett elemzők 3,15 milliárd eurós profittal számoltak. 2011-hez képest is gyengén teljesített a cég, közel ötödére esett vissza a profit.

A sokkal rosszabb eredmény részben annak tudható be, hogy a telekomcég 1,84 milliárd eurós goodwill leírást eszközölt lengyel, egyiptomi és román egységein. A leírások java Lengyelországhoz köthető, ahol a negatív tétel nagysága eléri a 889 millió eurót. Ebben az játszott közre, hogy helyi egysége, a TPSA, a múlt héten katasztrofális jelentést közölt.

Az árbevétel soron viszont sikerült teljesíteni az elemzői várakozásokat, a 43,52 milliárdos értékesítés csaknem egybevág a 43,48 milliárd eurós konszenzussal. A megelőző évhez képest azonban közel 4 százalékkal zsugorodtak a bevételek.

Forrás: [origo]

Megerősítette korábbi várakozásait a menedzsment

A Franciaországban zajló árversennyel kapcsolatban már nem annyira optimista a telekomcég vezetése, mint néhány hónapja volt - mondta el Gervais Pelissier a France Telecom vezérigazgatója a Bloomberg szerint. Helyi versenytársai, az Iliad és a Vivdendi jelentős árcsökkentést hajtott végre az előfizetések megnyerése érdekében, míg a France Telecom a minőségre helyezte a hangsúlyt, ami miatt kénytelen volt megemelni tarifáit.

A menedzsment továbbá megerősítette, hogy idén stabilizálódhat a vállalat működési készpénzáramlása, míg 2014-ben felívelés következhet. Ezt a Franciaországon kívüli árbevétel növekedésével és a hazai költségcsökkentésekkel indokolták.

Ezen kívül a 80 eurócentes osztalékfizetés is megerősítésre került a 2012-es és 2013-as éveket követően, azután, hogy októberben már élt a menedzsment az osztalék csökkentésével.

Folyamatban van a nagytakarítás

A France Telecom tervei között szerepel egyes egységeinek értékesítése, annak érdekében, hogy más társaságokban szerezzen részesedést. A portugál Sonaecomban meglévő 20 százalékos csomagjára máris talált vevőt, az ügyletből mintegy 100 millió eurónyi bevétele keletkezhet a telekomcégnek. A befolyó összegnek máris meglenne a helye, ugyanis Pelissier elmondása szerint érdeklődnek a TeliaSonera spanyol operációja, a Yoigo iránt.

A vezérigazgató megerősítette, hogy a Deutsche Telekommal közös brit leányukat, az EE-t tőzsdére vinnék. A bevezetésről az első féléves teljesítmény és a piaci hangulat függvényében döntenek majd. Pelissier ismételten 2013 végi-2014 eleji IPO-t rebesgetett, ami egybevág tavaly év végi nyilatkozatával. A közös leány 15-20 százalékát dobhatják piacra tulajdonosai. Sajtóértesülések szerint a londoni kibocsátásra még várhatóan idén szeptemberben sor kerülhet.

A brit telekommunikációs hatóság, az Ofcom ma reggel hirdette ki a legutóbbi frekvencia tender végeredményét. Az Everything Evrywhere számára kedvező döntés született, hiszen 588,9 millió fontért sikerült új sávhoz jutnia, ami a gyorsabb adatátviteli sebességre képes 4G technológia kiépítését támogatja. Az EE élen jár az innovatív technológiák alkalmazásában, miután tavaly elsőként vezette be Nagy-Britanniában a 4G-s mobilszolgáltatásokat.

Bár emelkedéssel nyitott a telekompapír a befektetők öröme gyorsan elillant. A 3,5 százalék körüli pluszt követően jelenleg 0,6 százalékos csökkenést mutat az árfolyam és továbbra is 10 éves mélypont közelében található.

A France Telecom grafikonja (Párizs)

Forrás: [origo]