Vágólapra másolva!
Letette a hivatali esküt Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke és Balog Ádám, az MNB alelnöke Áder János köztársasági elnök előtt szerdán a Sándor-palotában.
Vágólapra másolva!

Az eskütételen megjelentek a jegybank alelnökei, a monetáris tanács tagjai, részt vett rajta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője.

Matolcsy György és Balogh Ádám a Sándor-palotában Fotó: Pályi Zsófia [origo]


Matolcsy György hétfőn rövid látogatást tett a jegybankban, de akkor nem akart a terveiről beszélni. Még miniszterként az elnököt egy személyben tette meg a jegybank alkalmazottainak munkáltatójává, így csak az ő döntésén múlik kit tart meg új munkatársai közül.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa szerdától kilencfős létszámmal működik, miután Áder János köztársasági elnök aláírta, Orbán Viktor miniszterelnök pedig ellenjegyezte Matolcsy György elnöki és Balog Ádám alelnöki kinevezését, illetve az Országgyűlés megszavazta Pleschinger Gyula monetáris tanácsi tagságát.

Simor András előző jegybankelnök hatéves mandátuma 2013. március 2-án járt le, a monetáris tanács létszáma pedig hétről nőtt kilencre.

Ezzel csak rövid időre zárultak le a változások a jegybanki vezetésben. Karvalits Ferenc alelnök hatéves mandátuma március 26-án jár le, Király Júlia alelnök pedig július 2-áig töltheti be pozícióját.

Matolcsy György és Áder János köztársasági elnök Fotó: Pályi Zsófia [origo]