Lehull a lepel a legújabb Xboxról

Vágólapra másolva!
Ma mutatja be a legújabb generációs Xboxot a Microsoft, mely jelentős hatással lehet a hagyományos videojátékok piacára. Bár forgalomba csak szeptembertől kerülhet az új játékkonzol, az elemzők szerint vélhetően legyőzheti majd legfőbb riválisát, a Sony által fejlesztett Playstation 4-et.
Vágólapra másolva!

Ma érkezhet a Microsoft új zászlóshajója, egy új generációs Xbox, melyet magyar idő szerint este 7 órától mutathat be a technológiai cég. A Microsoft redmondi főhadiszállásán mutathatja be új játékkonzolját, ám a boltokban célhetően csak ősztől lehetne megvásárolni a legújabb Xboxot.

A Microsoftnak égető szüksége lehet az új Xboxra, ugyanis az utóbbi években egyre inkább az alacsony árkategóriájú játékok dominálnak, így a magasabb árfekvésű játékokat futtató Xboxok sokkal inkább helyettesíthető okostelefonokkal, vagy tabletekkel. A videojátékokkal kapcsolatos kiskereskedelmi üzletek forgalma 13 százalékkal esett vissza az első négy hónapban az USA-ban, mely szintén a szegmens "válságát" jelzi.

Az Xbox 360-as viszont ezzel együtt nem teljesít rosszul, még a gyengélkedő hagyományos videójáték-piacon is 39 millió eladott példányszámmal büszkélkedhet, közel 60 százalékkal verve a nagy rivális PlayStation 3-at, derült ki az NPD adataiból. Igaz, a Playstation 3 egy évvel korábban jött ki, mint az Xbox 360, a következő generációs Xbox vélhetően jobban fogy majd a Playstation 4-nél, véli Brian Pitz, a Jefferies elemzője, mondván az Xbox Live felhasználók száma már 46 millió felett van.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az új Xbox egyik legfontosabb tulajdonsága annak ára lehet. Az utóbbi időkben számos pletyka röppent fel arról, hogy a Microsoft egy valamelyest alacsonyabb árfekvésű konzolt dobna piacra, az Xbox Live online szolgáltatás erősítése végett. Walter Pritchard, a Citigroup elemzője viszont nem tartja ezt valószínűnek, mint kiemelte, inkább hagynak egy évet az új Xboxnak, hogy kifussa magát, miután bevezetik az olcsóbb Xboxokat.

A Microsoft árfolyama a bejelentés előtt nem mutat komoly mozgást, csupán 0,2 százalékos pluszban jár a részvény. Ezzel együtt számos játékfejlesztő cég, köztük az Activision, az Electronic Arts, valamint a Take-Two Interactive árfolyamát is érdemes lehet figyelni, hiszen az ő eladásaik nagyban függnek az azokat futtató konzoloktól, főleg az Xboxoktól.

A Microsoft árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]