Vágólapra másolva!
Egy éven belül harmadszorra változtatja jelentős mértékben az iparág adóterheit a kormány és most sem egyeztetett a szereplőkkel – írja az IVSZ.
Vágólapra másolva!

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségét (IVSZ) és tagvállalatait váratlanul érte a nemzetgazdasági miniszter tegnapi bejelentése, mely szerint a Kormány jelentős mértékben növelné a távközlési különadó mértékét – áll a szövetség közleményében.

A kormányzati szereplők a közelmúltban a szektorral folytatott szakmai egyeztetések során világossá tették, hogy a távközlési ágazatot érintő jogszabály módosítások – a vonatkozó uniós és hazai rendelkezésekkel összhangban – iparági egyeztetésre kerülnek.

„Most minden előzetes szakmai egyeztetés, valamint hatástanulmányok nélkül a kormány egy éven belül harmadszor változtatja jelentős mértékben az iparág adóterheit, beavatkozva ezzel a verseny - és piacszabályozási kérdésekbe” - írják. A kiszámíthatatlan adópolitikai környezet kedvezőtlenül befolyásolja a cégek befektetési hajlandóságát és a mobiltávközlés esetében ez negatívan érintheti a küszöbön álló frekvenciaértékesítés lehetséges eredményét – teszik hozzá.

A vezetékes szolgáltatásokat jelenleg két különadó is terheli, a mobilszolgáltatások esetében pedig már évek óta nemzetközi viszonylatban is kiugróan magas az állami elvonás mértéke. Az AT Kearney nemzetközi tanácsadócég 2013. májusi felmérése szerint Magyarországon az átlagos percdíj 40 százaléka adóból, járulékból és különböző hatósági díjakból áll, így ez a legmagasabb ilyen jellegű teher Európában.

Az új adóteher veszélyezteti, hogy Magyarországon teljesüljön az Európai Unió a Digitális Menetrendjében elvárt szélessáv fejlesztés, valamint az innovatív technológiák és szolgáltatások elterjedése, amelyek fogyasztók millióinak kommunikációs igényeire jelentene megoldást – állítja az IVSZ.

Véleményük szerint a törvényjavaslat elfogadásával az adóemelésből származó bevételek sokszorosától eshet el a költségvetés, hiszen az idei évre tervezett frekvenciaértékesítések során piacra kerülő frekvenciák piaci értéke – és így értelemszerűen ára is – az adóemelés valamint a kiszámíthatatlan adópolitika hatására objektíve jelentősen csökkenne.

Az IVSZ párbeszédet, kiszámíthatóságot, valamint fenntartható versenyképességet és a lakossági igények magas szintű kielégítését támogató adópolitikát sürget, és ezúton kéri a törvényjavaslat visszavonását.