Elszállt a forint

Vágólapra másolva!
Viszonylag stabilan kezdte a napot a forint a nemzetközi részvénypiacokon uralkodó borongósabb hangulat ellenére, és az euróval szembeni árfolyama a tegnapi szintek környékén ingázott még reggel. A délelőtt gyengülésnek induló forint délután előbb csak tesztelte, majd át is törte a 296-os szintet. A Varga Mihály mai sajtótájékoztatóján elhangzottak nem tudtak lökést adni a magyar devizának.Késő délután lendületes gyengülésbe kapcsolt a forint, 298-at is megközelítette az EURHUF, ezzel pedig közel egyhavi mélypontra zuhant a hazai fizetőeszköz.
Vágólapra másolva!

16:55 - Nincs megállás, tovább gyengül a forint

Késő délután a forint gyengülése tovább folytatódott, egészen 298 közelébe lendült az árfolyam az euróval szemben. A forint a mostani megcsúszással közel egyhavi mélypontra zuhant az euró ellenében.

EURHUF napon belüli grafikon

Forrás: Origo

16:21 - 296 felett a forint

A kora délutáni nagyobb gyengülést követően egészen 294-ig erősödött a forint az euró ellenében. Ezt követően azonban ismét az euró kezdett erősödni, úgy hogy az árfolyam már 296 felett tartózkodik.

Az EURHUF árfolyama a mai emelkedés következtében ismét a csökkenő trendvonallal, illetve az 50 napos mozgóátlaggal néz farkasszemet. Ha ezt a szintet nem sikerül legyűrnie, akkor 290 közelébe is visszacsúszhat az árfolyam, ahol a 200 napos mozgóátlag fontos támasznak bizonyulhat. Az elmúlt két hét folyamán is csak néhány nap erejéig tudott ezalatt megragadni az árfolyam.

Ellenkező esetben irány a 300-as szint, sőt, akár a márciusi 308 körüli árfolyam sem zárható ki, ha tartósan fennmarad a forint gyengülése.

Forrás: Origo

13:01 - Jelentős gyengülést mutat a forint

Jelentős gyengülésbe fogott a forint dél után nem sokkal, 13:00-kor már 295,7 közelében tartózkodott az euróval szemben. A háttérben a nemzetközi hangulat további romlása állhat, ugyanis fontos hazai hírek nem láttak napvilágot Varga Mihály délelőtti beszéde óta.

Egy hete még 286 közelében ingadozott a forint, azóta azonban rendületlenül gyengül a hazai fizetőeszköz. Még az sem segített, hogy hazánk esetében a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolja az Európai Bizottság.

Az EUR/HUF napi árfolyama

Forrás: Origo

12:01 - Lefelé szánkázik a forint

A stabilabb kezdés után kisebb gyengülésnek indult a forint, az euróval szembeni árfolyama késő délelőtt átlépte a 294-es szintet. A dollár/forint jegyzése 225-nél, a svájci franké pedig 237,2-nél mozog.

A forintra nem tudtak támogatóan hatni Varga Mihály mai sajtótájékoztatóján elhangzottak, miszerint Magyarországon akkor lehet nagyobb a gazdasági növekedés, ha Európa kikerül a recesszióból. A magyar kormány és Brüsszel a jövő évre másfél százalékos GDP-bővüléssel számol, ami reálisnak tekinthető.

A nemzetgazdasági miniszter ezenkívül közölte, hogy az IMF-től 2008-ban felvett kölcsön idő előtti törlesztésének a lehetőségét vizsgálják, a fedezet ugyanis a magyar állam rendelkezésére áll a Magyar Nemzet szerint.

Ezen túl nem várható, hogy Magyarország egy-két napon belül ismét devizakötvényt adjon el. Ahogy az Investor.hu hasábjain is megjelent, az ÁKK télen nagyobb sikerrel adott túl a hazai kibocsátású dollárkötvényeken, mivel kirobbanó kereslet mutatkozott a papírok iránt.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo