Nagybevásárolt az easyJet az új Airbusokból

Vágólapra másolva!
Óriási megrendelést kapott az easyJettől az Airbus repülőgépeket gyártó EADS a hétfőn kezdődött párizsi repülőshown. A 13,22 milliárd dollár értékű, 135 darab Airbus gép leszállításáról szóló üzlet még a tegnap kötött 8,1 milliárd dolláros szerződésnél is "zsírosabb". A repülőshown való megjelenés így rendkívül kifizetődőnek bizonyul a gépgyártó számára, mivel az itt kapott megrendelések teszik ki az árbevételének legnagyobb százalékát.
Vágólapra másolva!

Javában zajlik Párizsban a repülőshow, melyen sorba futnak be a megrendelések a legnagyobb repülőgépgyártókhoz. Hétfőn több mint 20 gép leszállítására kapott megrendelést a Boeing, de a nagy rivális EADS is zsíros megrendeléseket kapott. A francia cégtől 20 darab Airbus A380-as típusú gépet rendelt tegnap a Doric Asset Finance 8,1 milliárd dollárért.

Az EADS azonban a tegnapinál is nagyobb üzletet kötött ma, az easyJet fapados légitársaság összesen 135 Airbus gépet vásárol a vállalattól összesen 13,22 milliárd euró értékben. A fapados cég jelentős diszkont mellett szerzi be a gépeket a nagy mennyiségű megrendelésnek köszönhetően. Az üzlet azonban még így is óriásinak tekinthető, ha azt vesszük, hogy az EADS-nak az első negyedévben a kereskedelmi repülőgépek eladásából származó összes árbevétele 11,645 milliárd dollár volt.

Forrás: Origo

Az üzlet értelmében az EasyJet 35 darab A320-as típusú gépet fog kapni 2015-2017 között, a maradék 100 darabot pedig a A320neo típus teszi ki, melyek 2017 és 2022 között fognak érkezni a légitársasághoz. Az EasyJet ezen túl további 100 darab A320neora kötött vételi opciót. A 135 darab rendelt gép több mint a harmada az EADS-tól az első negyedévben összesen rendelt 374 darab A320-asnak. Ez a típus pedig a legkeresettebbnek számít az EADS által gyártott Airbusok között, mivel az első negyedévben eladott 410 gép több mint 90 százalékát teszik ki.

Forrás: Origo

Carolyn McCall, az easyJet vezérigazgatója szerint az új gépek tovább növelik a vállalat működésének hatékonyságát, és segítik a cég profitábilis működésének folytatását. McCall szerint 18 hónapot töltöttek a Boeing és az Airbus ajánlatainak vizsgálataival, hogy a számukra legelőnyösebb szerződést tudják megkötni. A vezérigazgató ezen túl közölte, az easyJet erős pénzügyi helyzete lehetővé teszi számukra az üzlet biztonságos finanszírozását, mely nem fogja veszélyeztetni a társaság osztalékfizetési politikáját.

A hatalmas üzlet hírére az easyJet részvényei 2,8 százalékot erősödtek, míg az EADS papírok 1,1 százalékot drágultak.

easyJet árfolyama (London)

Forrás: Origo

EADS árfolyama (Párizs)

Forrás: Origo