34,2 milliárd forint keresi a gazdáját

KKV-finanszírozás: itt vannak a Jeremie III. nyertesei
Vágólapra másolva!
A közelmúltban kihirdették az EU KKV-finanszírozó Jeremie programjának aktuális, harmadik körös nyerteseit. Ugyan a győztesek bejelentése csaknem egy hónapot késett, a szakértők egy része így is amiatt aggódik, hogy a beözönlő tőke nem találja meg megfelelő ütemben azokat a projekteket, amik a befektetéseket felhasználhatnák.
Vágólapra másolva!

A nemrég közzétett eredmény szerint az az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogram Növekedési Alap programjának nyertesei nem négyen vannak, ahogy az az eredeti tervekben szerepelt, hanem a „beadott pályázatok jelentős száma és magas szakmai színvonala miatt” nyolc új tőkealap kezdheti meg a működését, egyenként hárommilliárd forintos forrással. A győztesként kihirdetett alapok a következők:

  1. Alliance Jura-Hongrie Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.
  2. Perion Invest Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.
  3. Tőkepartner Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.
  4. Dinamo Ventures Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.
  5. Hemisphere Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.
  6. PBG FMC Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.
  7. Valor Capital Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.
  8. Core Venture Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.

Miközben az újabb tőkeinfúzió fontos eleme lehet az EU kkv-szektor felpörgetésére tett lépéseinek, több szakértő is aggodalmát fejezte ki, hogy a vállalkozói szektor nem tud lépést tartani az érkező pénzmennyiséggel, és hogy a rendelkezésre álló tőke és a beindításra váró projektek száma közötti aránytalanság később visszaüthet.

Szobonya Péter üzleti szakértő például úgy látja, hogy a naprakész adatok hiánya az alapok tőkéjének a felhasználásáról ugyanúgy komoly veszélyforrás, mint az a tény, hogy a tőkebeáramlás üteme talán magasabb annál, mint amit a kkv-szektor meg tudna emészteni.

Nyakukon marad a pénz

Számításai szerint a Jeremie alap első köréből származó forrásoknak optimista becslések szerint is csak mintegy kétharmadát fektették be mostanáig, míg a második kör tőkéje gyakorlatilag még teljes egészében kihelyezésre vár.

„Nagy baj lenne, ha a túlzott kezdeti lendület miatt az egész kockázati tőke fellendülés pofáraeséssel végződne. Nehogy az legyen, hogy a végén a sok új tőkealap nyakán maradt pénz miatt, vagy ami még rosszabb: a meggondolatlan kényszerbefektetéseken elszenvedett tömeges veszteségek miatt hosszú időre szitokszóvá tegye a kockázati tőkét minden potenciális piaci belépő számára,” fogalmaz a blogján a szakember.